ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανός αξιωματούχος: Η Χαμάς εμποδίζει τους ξένους να φύγουν από τη Γάζα - Τι συμβαίνει

Αμερικανός αξιωματούχος: Η Χαμάς εμποδίζει τους ξένους να φύγουν από τη Γάζα - Τι συμβαίνει
Ασθενοφόρα με τραυματίες περνούν από τη Ράφα στην Αίγυπτο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Fatima Shbair

Φρένο στην έξοδο ξένων υπηκόων από τη Γάζα έως ότου το Ισραήλ εγγυηθεί ότι τα ασθενοφόρα από τον παλαιστινιακό θύλακα μπορούν να φτάσουν στο πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο βάζει η Χαμάς

Αυτό δήλωσε το Σάββατο (4/11) στο CNNi Αμερικανός αξιωματούχος.

Η απαίτηση αυτή ήρθε μετά την παραδοχή του Ισραήλ την Παρασκευή (3/11) ότι επιτέθηκε σε ασθενοφόρο έξω από το νοσοκομείο Αλ Σιφά της πόλης της Γάζας, τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση στον θύλακα. Το όχημα βρισκόταν σε μια αυτοκινητοπομπή που κατευθυνόταν προς τη Ράφα, η οποία είναι ο μόνος δρόμος για την είσοδο και την έξοδο από τη Γάζα η οποία βομβαρδίζεται από τους Ισραηλινούς.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι το ασθενοφόρο χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χαμάς.

Πηγή προσκείμενη στην αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο επιβεβαίωσε στο dpa ότι οι υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου είχαν λάβει εντολή από τις αρχές υπό την ηγεσία της Χαμάς να σταματήσουν προς το παρόν τη μεταφορά τραυματιών Παλαιστινίων.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε ότι είχε ενημερωθεί για το κομβόι, αλλά δεν είχε κανένα δικό της ασθενοφόρο στο σημείο την ώρα του πλήγματος.

«Ακόμα και αν δεν ήμασταν παρόντες, αυτό εξακολουθεί να είναι ιατρικό κομβόι και οποιαδήποτε βία κατά του ιατρικού προσωπικού είναι απαράδεκτη», δήλωσε το Σάββατο η ΔΕΕΣ.

Περισσότεροι από 700 ξένοι υπήκοοι περίμεναν να φύγουν από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα το Σάββατο (4/11) , σύμφωνα με επίσημη πηγή στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ