ΚΟΣΜΟΣ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στη Δυτική Όχθη – Τι συζήτησε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στη Δυτική Όχθη – Τι συζήτησε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο
AP

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Δυτική Όχθη, λίγο πριν ταξιδέψει για την Τουρκία, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Στο ξαφνικό αυτό ταξίδι, ο Αμερικανός διπλωμάτης, συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Παλαιστινιακή Αρχή ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε με τον Αμπάς στη Ραμάλα.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου ανέφερε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς είπε στον Αμερικανό υπουργό πως θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατήγγειλε τη «γενοκτονία» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τη γενοκτονία και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αρχές του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Αμπάς στον Μπλίνκεν στη Ραμάλα, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών» στη Γάζα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια».

Επίσης, Μπλίνκεν και Αμπάς συζήτησαν τις προσπάθειες για την «αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας» στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης «να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Ο κ. Μπλίνκεν θα επισκεφθεί εν συνεχεία την Τουρκία, στην οποία πιθανότατα να παραμείνει και αύριο Δευτέρα 6 Νοεμβρίου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στις 5 και 6 Νοεμβρίου, στην Άγκυρα. Τη Δευτέρα αναμένεται η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Σε ανακοίνωσή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 5-6 Νοεμβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, προβλέπεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Γάζα, περιφερειακά θέματα και τις διμερείς σχέσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ