ΚΟΣΜΟΣ

Δακρυγόνα έριξαν οι Τούρκοι για να διαλύσουν φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στη βάση του Ιντσιρλίκ

Δακρυγόνα έριξαν οι Τούρκοι για να διαλύσουν φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στη βάση του Ιντσιρλίκ
AP Photo/Mehmet Sancakzade

Χρήση δακρυγόνων και ρίψεις νερού με κανόνι έκανε η τουρκική αστυνομία την Κυριακή (5/11) για να διαλύσει φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση έξω από μια στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ όπου στεγάζονται αμερικανικά όπλα και στρατεύματα.

Η διαμαρτυρία έξω από την αεροπορική βάση στη νοτιοανατολική Τουρκία οργανώθηκε από την οργάνωση η οποία το 2010 ηγήθηκε ενός στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα που προκάλεσε ισραηλινές επιδρομές στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 10 άμαχοι.

Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει σοβαρή κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ και η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ήρθε μετά από πολύ προσπάθεια και πολυετείς επαφές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συζήτησε την κατάσταση στη Γάζα με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες, δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή την Κυριακή.

Ο Φιντάν αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τη «διακοπή των επιθέσεων που στοχεύουν τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα» και την επίτευξη επείγουσας εκεχειρίας, δήλωσε η πηγή.

Το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει τη Χαμάς και όχι τους αμάχους και ότι η παλαιστινιακή ομάδα χρησιμοποιεί κατοίκους ως ανθρώπινες ασπίδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ