ΚΟΣΜΟΣ

Ξαφνική επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ιράκ

Ξαφνική επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ιράκ
Από την άφιξη του Άντονι Μπλίνκεν στη Βαγδάτη Jonathan Ernst/Pool via AP

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπως έκανε γνωστό το Ιράκ.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ, που ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως για λόγους ασφαλείας.

Η επίσκεψη έγινε σε μια χρονική στιγμή που - μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς - επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν στοχεύσει ιρακινές βάσεις όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα και δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό για περισσότερο από μία ώρα. Επισκέφθηκε επίσης την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου έλαβε ενημέρωση για την ασφάλεια σχετικά με την απειλή κατά των αμερικανικών εγκαταστάσεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει κατά της εμπλοκής άλλων μερών στη σύγκρουση στο Ισραήλ. Στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες πληρεξουσίων έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις με στόχο τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία.

Μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνάντησή του, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ήταν «καλή» και «παραγωγική» και είπε ότι κατέστησε σαφές ότι οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών εναντίον του προσωπικού των ΗΠΑ είναι εντελώς απαράδεκτες.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν το προσωπικό και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις μας».

Πριν από τη στάση του στο Ιράκ, ο Μπλίνκεν έκανε στάσεις στο Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Δυτική Όχθη και την Κύπρο. Από το Ιράκ θα μεταβεί στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ