ΚΟΣΜΟΣ

Δώδεκα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για την Τερέζα Μέι (pics)

Δώδεκα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για την Τερέζα Μέι (pics)
REUTERS / NEIL HALL

Από την κόρη ενός λουθηρανού πάστορα, σε αυτή ενός Βρετανού ιερέα. Από την γυναίκα που από τις αποφάσεις της κρίνεται εν πολλοίς το μέλλον της Ευρώπης, σε αυτή από της οποίας τα χείλη θα κρέμονται εκατομμύρια Βρετανοί. Από την Άνγκελα Μέρκελ, την οποία πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά, έστω και αν συχνά μας επιφυλάσσει εκπλήξεις, στη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, την οποία έχουμε όλο τον χρόνο να μάθουμε...

- Γεννήθηκε στο Σάσεξ, πόλη με πληθυσμό 1,7 εκατ. κατοίκων, την 1η Οκτώβρη του 1956. Είναι μοναχοπαίδι της Zaidee Mary και του Hubert Brasier, που έφυγαν από τη ζωή το 1982 και το 1981, αντίστοιχα. Με απλά λόγια, σε ηλικία 26 ετών είχε χάσει και τους δύο της γονείς. Πέθαναν, μάλιστα, λίγο μετά τον γάμο της.

- Ο πατέρας της υπήρξε φημισμένος κληρικός, εφημέριος της εκκλησίας του Wheatley, που βρίσκεται ανατολικά της Οξφόρδης και μέλος της Εκκλησίας της Αγγλίας.

MAY4

- Έχει σπουδάσει Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το οποίο πήρε και το πτυχίο της.

- Είναι η δεύτερη μακροβιότερη υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας μετά τον James Ede των Εργατικών (1945-1951). Έχασε την ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ μακροβιότητας για μόλις ένα μήνα...

MAY8

- Είναι παντρεμένη εδώ 36 χρόνια, από τις 6 Σεπτεμβρίου του 1986, με τον Φίλιπ Μέι, τραπεζικό επενδυτή της Capital International. Γνωρίστηκαν σε μια ντισκοτέκ με τη... συμβολή της Benazir Bhutto, η οποία διετέλεσε πρωθυπουργός του Πακιστάν πριν πέσει θύμα δολοφονίας το 2007.

MAY2

Όπως έχει δηλώσει, ο Φίλιπ Μέι είναι το μεγάλο της στήριγμα στη ζωή και υπήρξε ο «βράχος» της όταν έχασε τους γονείς της μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

MAY3

- Οι δυο τους δεν έχουν καταφέρει να κάνουν παιδιά για ιατρικούς λόγους, κάτι που της έχει στοιχίσει. Όπως μάλιστα έχει δηλώσει «κοιτάζεις άλλες οικογένειες και συνειδητοποιείς με λύπη ότι υπάρχει κάτι που εσύ δεν έχεις».

- Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το γεγονός πως δεν έχει παιδιά έγινε και αιτία να φτάσει να παίζει μόνη για την πρωθυπουργία και τελικά να κερδίσει την κούρσα. Και αυτό γιατί η δήλωση της αντιπάλου της, Αντρέα Λίντσον, ότι «άτεκνη πολιτικός δεν μπορεί να ηγηθεί εξίσου καλά με μια πολιτικό που είναι μητέρα», την έθεσαν ουσιαστικά εκτός μάχης.

MAY5

- Είναι μέλος της Εκκλησίας της Αγγλίας και τις περισσότερες Κυριακές συμμετέχει στη λειτουργία. «Η χριστιανική πίστη είναι μέρος μου. Είναι μέρος αυτού που είμαι και κατά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζω τα πράγματα», έχει δηλώσει, βαθιά επηρεασμένη από τον πατέρα της.

- Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ασχολείται με την πολιτική και με τα του Συντηρητικού Κόμματος. Όταν, όμως, βρίσκει ελεύθερο χρόνο, τον αξιοποιεί για τον σύζυγό της, το περπάτημα και τη μαγειρική.

MAY6

- Λατρεύει τη μόδα και δη ότι αφορά στα παπούτσια. Έχει κεντρίσει αρκετές φορές το ενδιαφέρον των περιοδικών καθώς πολλά από τα ζευγάρια που έχει κατά καιρούς φορέσει θεωρήθηκαν από περίεργα έως «ιδιαιτέρως εκκεντρικά».

MAY7

- Το 2012 διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1, κάτι που σημαίνει ότι είναι ινσουλινοεξαρτώμενη και χρειάζεται σε κάθε της γεύμα να κάνει ενέσεις ινσουλίνης.

MAY9

- Τον Φεβρουάριο του 2013, η εκπομπή «Woman's Hour» του BBC Radio 4 την κατέταξε ως τη δεύτερη πιο δυναμική Βρετανίδα μετά τη Βασίλισσα Ελισσάβετ.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: REUTERS: PETER NICHOLLS, NEIL HALL, PAUL HACKETT, TOBY MELVILLE
YOUTUBE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ