ΚΟΣΜΟΣ

Η τοποθέτηση του Μπόρις Τζόνσον για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Η τοποθέτηση του Μπόρις Τζόνσον για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
EUROKINISSI

Το φως της δημοσιότητας είδε μια επιστολή από το 2012 του πρώην δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, με την οποία τοποθετείται για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Στην επιστολή, ο Τζόνσον με την ιδιότητα του δημάρχου του Λονδίνου το 2012, δίνει με διπλωματικό τρόπο την απάντησή του στο ζήτημα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι θα ήταν λυπηρή και αθεράπευτη απώλεια αν τα μάρμαρα μεταφέρονταν κάπου αλλού, καθώς αποτελούν το κεντρικό κομμάτι από τις συλλογές του μουσείου εδώ και 250 χρόνια.

“Σε έναν ιδανικό κόσμο είναι σίγουρα αλήθεια ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν θα έπρεπε να είχαν μετακινηθεί ποτέ από την Ακρόπολη και θα ήταν τώρα δυνατόν να τα βλέπουμε στη φυσική τους θέση”, ξεκινά την επιστολή του ο Τζόνσον, λέγοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αφιερώσει πολλή σκέψη εδώ και αρκετά χρόνια.

Στη συνέχεια, ωστόσο, αναφέρει χαρακτηριστικά πως “η πραγματικότητα είναι ότι τώρα είναι αδύνατον να αποκαταστήσουμε τις μετόπες ή τα αετώματα του ναού στη φυσική τους θέση στον ναό. Από τότε που τα ένδοκα γλυπτά βρίσκονται στο Λονδίνο για περισσότερα από 250 χρόνια, και από τότε που αποτελούν το κεντρικό κομμάτι από τις συλλογές του σπουδαιότερου μουσείου σε αυτήν την πόλη, θα ήταν λυπηρή και αθεράπευτη απώλεια αν μεταφέρονταν κάπου αλλού”.

Ο πρώην δήμαρχος κλείνει την επιστολή του, τονίζοντας πως “όσο κι αν συμπαθώ την άποψή σας για την ανταπόδοσή τους στην Αθήνα, νιώθω ότι πρέπει για λόγους ισορροπίας να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Λονδίνου”.

Η επιστολή, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Πατρίς, εστάλη ηλεκτρονικά στις 12 Ιουνίου του 2012, ως απάντηση στο ερώτημα που απέστειλε ο τότε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας, Γιώργος Χήνος, στον Μπόρις Τζόνσον με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο, ζητώντας την επίσημη θέση του για το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών στη φυσική τους θέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ