ΚΟΣΜΟΣ

Στρατηγικές θέσεις της Χαμάς στα «χέρια» του Ισραήλ - Βαρύς ο φόρος αίματος

Στρατηγικές θέσεις της Χαμάς στα «χέρια» του Ισραήλ - Βαρύς ο φόρος αίματος
Καπνοί υψώνονται πάνω από τη Γάζα μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA/MOHAMMED SABER

Πλησιάζει ώρα με την ώρα στο κέντρο της Γάζας οι χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, εντείνοντας τις επιθέσεις, παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Όπως αναφέρει ο IDF κατέλαβε προπύργιο της Χαμάς στη διάρκεια της νύχτας, ενώ 450 στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες που ανήκουν στην ομάδα χτυπήθηκαν.

Στόχος να «αφανιστεί» το κέντρο διοίκησης της Χαμάς, το οποίο, όπως ισχυρίζονται εκπρόσωποι του IDF, βρίσκει «καταφύγιο» σε περιοχές όπου βρίσκονται νοσοκομειακές μονάδες. Με τον τρόπο αυτό δικαιολογούν τα χτυπήματα στα νοσοκομεία.

«Πλήττουμε τη Χαμάς και προωθούμαστε, οχυρό το οχυρό, ακολουθώντας το σχέδιό μας, στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας για να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNi το βράδυ της Κυριακής (5/11).

Ολόκληρη η περιφέρεια και τα παράλια βρίσκονται πλέον στην κατοχή των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του εκπροσώπου τους.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι τα χερσαία στρατεύματα κατέλαβαν ένα προπύργιο της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας και περίπου 450 τοποθεσίες που ανήκουν στην ομάδα χτυπήθηκαν. Το συγκρότημα περιείχε θέσεις παρατήρησης, γήπεδα εκπαίδευσης και υπόγειες σήραγγες. Υποστηρίζει ακόμα ότι αρκετά στελέχη της Χαμάς σκοτώθηκαν καθώς τα στρατεύματα κατέλαβαν την τοποθεσία.

Ο πολιορκημένος θύλακας είναι πλέον μοιρασμένος στα δύο, σε «βόρεια και νότια Γάζα», όπως ανακοίνωσε ο IDF.

Εγκλωβισμένοι και απελπισμένοι οι άμαχοι

Τα θύματα των συγκρούσεων στον πολιορκημένο θύλακα πλησιάζουν τις χιλιάδες, με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς να κοστίζουν τη ζωή αμάχων και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, όπου είναι στοιβαγμένοι 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ενημέρωσε πως οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ανέρχονται σε 9.770, σχεδόν οι μισοί ήταν παιδιά.

Στο μεταξύ, στην περιοχή έχει διακοπεί για μία ακόμη φορά το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται χωρίς νερό, τρόφιμα, ρεύμα και καύσιμα από την 9η Οκτωβρίου.

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες.

Εκκένωση Παλαιστινίων από τη ΓάζαAP Photo/Mohammed Alaswad

Τα σύνορα άνοιξαν εν μέρει την 21η Οκτωβρίου, για να περάσουν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από το φυλάκιο στη Ράφα. Μέχρι το Σάββατο (4/11) είχαν περάσει από 451 φορτηγά με τρόφιμα, νερό και φάρμακα, όχι πάντως καύσιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εκατοντάδες ξένοι, άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα και τραυματίες (1.100, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη) έφυγαν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα την περασμένη εβδομάδα. Ο εκτοπισμός αυτός ανεστάλη από το Σάββατο, καθώς οι Αρχές του Ισραήλ αρνήθηκαν να δώσουν άδεια διακομιδής ορισμένων Παλαιστινίων τραυματιών, σύμφωνα με Αιγύπτιους και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Εκκένωση Παλαιστινίων από τη ΓάζαAP Photo/Hatem Moussa

Ταυτόχρονα, με τις ανάγκες σε είδη πρώτης ανάγκης να είναι τεράστιες, ο βασιλιάς της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι το πρωί της Δευτέρας (6/11) έγινε ρίψη επείγουσας ιατρικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, προοριζόμενης για ιορδανικό νοσοκομείο εκστρατείας.

«Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας που έχουν τραυματιστεί», τόνισε εξαίροντας τα «άφοβα μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας» του χασεμιτικού βασιλείου.

Σπάνια κοινή ανακοίνωση υπηρεσιών ΟΗΕ: «Αρκετά»

Με τη λίστα των νεκρών να μεγαλώνει συνεχώς, οι επικεφαλής των κυριότερων υπηρεσιών του ΟΗΕ εξέφρασαν την Κυριακή (5/11), με σπάνια κοινή ανακοίνωσή τους, την αγανάκτησή τους.

«Χρειαζόμαστε άμεση κατάπαυση του πυρός. Πάνε 30 ημέρες. Αρκετά. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», υπογράμμισαν.

Καλούν επίσης τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους 240 και πλέον ομήρους που πήρε και μετέφερε στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου.

Αμερικανικό υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή

Την ίδια ώρα, το πρωί της Δευτέρας (6/11) ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένα υποβρύχιο έφτασε στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους αντιπάλους της περιοχής, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποφύγει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι ένα υποβρύχιο εισέρχεται στην περιοχή ευθύνης της. Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε με την ανακοίνωση φάνηκε να δείχνει το υποβρύχιο στη Διώρυγα του Σουέζ βορειοανατολικά του Καΐρου.

«Μπαράζ» επισκέψεων από Μπλίνκεν

Την ίδια ώρα, οι διπλωματικές επαφές εντείνονται, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η χώρα του οποίου εναντιώνεται στην κήρυξη εκεχειρίας διότι θα ωφελούσε, κατ’ αυτόν τη Χαμάς, να πραγματοποιεί επισκέψεις σε Δυτική Όχθη, Κύπρο, Ιράκ και Τουρκία.

Την Κυριακή (5/11) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η κυβέρνησή του συνεργάζεται με συμμάχους της στην περιοχή για να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Καταγγέλλοντας την «ανήθικη σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους αποφάσισε επίσης να μη συναντηθεί με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, που βρίσκεται σήμερα για συνομιλίες στην Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ