ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Tι δείχνει νέα δημοσκόπηση για το μεταναστευτικό

Γαλλία: Tι δείχνει νέα δημοσκόπηση για το μεταναστευτικό
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν AP/Yoan Valat

Τάσεις συμφωνίας ως προς τις γενικές αρχές που διέπουν το νέο νομοσχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό εμφανίζει η γαλλική κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Libération.

Ειδικότερα, αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση «να δίδονται νόμιμες άδειες παραμονής σε παράτυπους μετανάστες εφόσον αυτοί επιθυμούν να εργαστούν σε ορισμένες θέσεις εργασίας όπου παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού στην Γαλλία», το 56% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι είναι μία «καλή ιδέα», έναντι 29% που θεώρησε ότι είναι μία «κακή ιδέα».

Ως προς την πρόταση «να διευρυνθούν οι προϋποθέσεις ανάκλησης της άδειας διαμονής ενός μετανάστη όταν διαπιστώνεται ότι αυτός παραβιάζει τις "αρχές της Δημοκρατίας"», αποτελεί μια «καλή ιδέα» για το 72% των ερωτηθέντων, έναντι 14% που δηλώνουν πως είναι «κακή ιδέα».

Σύμφωνα εξάλλου με τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «οι Γάλλοι μεταναστευτικής προέλευσης είναι Γάλλοι όπως οι άλλοι» και ότι «η «μετανάστευση αποτελεί μέρος "της ιστορίας και της ταυτότητας της Γαλλίας"».

Περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών (52%) διαπιστώνουν ότι «συζητάμε πάρα πολύ για τη μετανάστευση εις βάρος άλλων θεμάτων» ενώ μια μικρή πλειοψηφία (45% έναντι 41%) «συμφωνεί»με τη διατύπωση ότι «η μετανάστευση είναι πολιτιστικός εμπλουτισμός».

«Πρόκειται για μία σημαντική επίδοση λαμβανομένης υπ' όψη της ρητορικής κλεισίματος, ακόμη και ξενοφοβίας, που έχουν κερδίσει μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών δυνάμεων τις τελευταίες δεκαετίες στη Γαλλία» σχολιάζει εν προκειμένω η Liberation, η οποία κάνει ωστόσο λόγο και για «αμφιθυμίες» μιας γαλλικής κοινωνίας που δεν βλέπει τη μετανάστευση ως «ευκαιρία από οικονομική άποψη» (50% «διαφωνούν» έναντι 35% που «συμφωνούν») ούτε ως «λύση κατά της δημογραφικής παρακμής» (49% έναντι 33%) ή ως «ένα θετικό φαινόμενο για τη Γαλλία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ