ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Προσδοκά «θετική» αξιολόγηση από την ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ουκρανία: Προσδοκά «θετική» αξιολόγηση από την ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων
AP Photo/Efrem Lukatsky

Η Ουκρανία προσδοκά από την Κομισιόν «θετική» αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειώσει σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία της χώρας, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το Κίεβο έχει υλοποιήσει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται.

Η Όλγα Στεφανίσινα παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ενόψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Κομισιόν την Τετάρτη. Το Κίεβο ευελπιστεί ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν τον Δεκέμβριο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

«Θα έλεγα ότι η αξιολόγηση θα είναι σίγουρα θετική, καθώς βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», συζητώντας τα βήματα που έχουν γίνει και που απομένει να γίνουν, είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η Κομισιόν ανέφερε τον Ιούνιο πως η Ουκρανία είχε εκπληρώσει δύο από τα επτά προαπαιτούμενα που έθεσε η ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Νομίζω ότι για τους σκοπούς της αξιολόγησης όσον αφορά τα επτά βήματα, όλα όσα συμφωνήθηκαν έχουν υλοποιηθεί», είπε η Στεφανίσινα.

Η ενταξιακή διαδικασία απαιτεί χρόνια, αφού οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα νομικά και οικονομικά κριτήρια προκειμένου να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Βρυξέλλες είναι επίσης απρόθυμες να δεχθούν ως μέλος μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ