ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Ηγετικό στέλεχος αρνείται ότι στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σκοτώθηκαν Ισραηλινοί άμαχοι

Χαμάς: Ηγετικό στέλεχος αρνείται ότι στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σκοτώθηκαν Ισραηλινοί άμαχοι
To ηγετικό στέλεχος της Χαμάς Μουσά Αμπού Μαρζούκ AP Photo/Khalil Hamra

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι η ομάδα του σκότωσε αμάχους στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν μόνο στρατεύσιμοι.

Ο Μουσά Αμπού Μαρζούκ δήλωσε στο BBC ότι «οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άμαχοι εξαιρέθηκαν» από τις επιθέσεις της Χαμάς.

«Ο Μοχάμεντ Ελ Ντέιφ είπε ξεκάθαρα στους μαχητές του μην σκοτώσετε μια γυναίκα, μην σκοτώσετε ένα παιδί και μην σκοτώσετε έναν ηλικιωμένο», είπε.

Οι έφεδροι στρατιώτες ήταν, όπως είπε, «στόχος». Υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν μόνο «έφεδροι ή στρατιώτες».

Οι ισχυρισμοί του έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον πλούτο των βίντεο που αποδεικνύουν ότι οι άνδρες της Χαμάς πυροβολούν άοπλους ενήλικες και παιδιά.

Το Ισραήλ λέει ότι περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι.

Ο Μαρζούκ, αναπληρωτής πολιτικός ηγέτης της Χαμάς έδωσε συνέντευξη το Σάββατο (4/11) σε χώρα του Κόλπου. Πρόκειται για το πιο υψηλόβαθμο μέλος της Χαμάς που μίλησε στο BBC μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου για τον πόλεμο στη Γάζα, και συγκεκριμένα για τους δεκάδες ομήρους που κρατούνται μέσα στην περιοχή τόνισε:

«Θα τους απελευθερώσουμε. Αλλά πρέπει να σταματήσουν οι μάχες», είπε.

Ο Μαρζούκ ταξίδεψε πρόσφατα στη Μόσχα για να συζητήσει για οκτώ διπλούς Ρώσο-Ισραηλινούς πολίτες που άρπαξε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς.

Υποστήριξε ότι τα μέλη της Χαμάς στη Γάζα «αναζήτησαν και βρήκαν δύο γυναίκες ομήρους» από τη Ρωσία, αλλά δεν μπόρεσαν να τις απελευθερώσουν λόγω των συγκρούσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ