ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Αποχωρεί επισήμως από τη συνθήκη για τον περιορισμό των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Μόσχα: Αποχωρεί επισήμως από τη συνθήκη για τον περιορισμό των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η Ρωσία αποχώρησε σήμερα επισήμως από μια συμφωνία-ορόσημο για την ασφάλεια, η οποία έθετε όρια σε σημαντικές κατηγορίες συμβατικών ενόπλων δυνάμεων, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υπονομεύουν την ασφάλεια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο με τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Η Συνθήκη του 1990 για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), η οποία είχε υπογραφεί ένα χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, έθετε επαληθεύσιμα όρια σε κατηγορίες συμβατικού στρατιωτικού εξοπλισμού τον οποίο θα μπορούσε να αναπτύξει το ΝΑΤΟ και το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Η συνθήκη είχε σχεδιαστεί για να εμποδίζει τις δύο πλευρές του Ψυχρού Πολέμου να συγκεντρώνουν δυνάμεις για μια ταχεία επίθεση εναντίον της άλλης στην Ευρώπη, αλλά δεν ήταν δημοφιλής στη Μόσχα, καθώς ακύρωνε το πλεονέκτημα της Σοβιετικής Ένωσης στα συμβατικά όπλα.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη το 2007 και σταμάτησε την ενεργό συμμετοχή το 2015. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το Μάιο ένα διάταγμα, στο οποίο κατήγγελλε τη συνθήκη.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Ρωσία αποσύρθηκε επισήμως από το σύμφωνο τα μεσάνυχτα - και ότι η συνθήκη αποτελεί πλέον «ιστορία».

«Η Συνθήκη CFE συνήφθη στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο σχηματισμός μιας νέας αρχιτεκτονικής παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ασφαλείας βασισμένης στη συνεργασία έμοιαζε δυνατός, και καταβάλλονταν κατάλληλες προσπάθειες», ανέφερε το υπουργείο.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως η πίεση των ΗΠΑ για διεύρυνση του ΝΑΤΟ έκανε χώρες της συμμαχίας να «παρακάμπτουν ανοιχτά» τους περιορισμούς της συνθήκης και προσθέτει πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και το αίτημα ένταξης της Σουηδίας σημαίνουν πως η συνθήκη είναι νεκρή.

«Ακόμα και η τυπική διατήρηση της Συνθήκης CFE έχει καταστεί απαράδεκτη από την άποψη των θεμελιωδών συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο επισημαίνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και σύμμαχοί τους δεν έχουν επικυρώσει την επκαιροποιημένη CFE του 1999.

Όταν η Ρωσία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη συνθήκη, το ΝΑΤΟ είχε καταδικάσει την απόφαση λέγοντας πως υπονομεύει την ευρωατλαντική ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν συνδέσει την επικύρωση της επικαιροποιημένης CFE του 1999 με την εκπλήρωση εκ μέρους της Ρωσίας δεσμεύσεων σχετικά με τη Γεωργία και τη Μολδαβία. Η Ρωσία είχε υποστηρίξει πως αυτή η σύνδεση είναι λάθος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ