ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές

Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές
INTIME

Σεισμική δόνηση 7,1  βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκε την Τετάρτη (8/11)  στην Ινδονησία, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

Πάντως το επίκεντρο βρισκόταν μακριά από τις ακτές, ενώ εκτιμήθηκε πως δεν υπήρχε κίνδυνος να προκληθεί τσουνάμι.

Αρχικά το USGS έκανε λόγο για σεισμό 6,9 βαθμών, όμως αργότερα αναθεώρησε την εκτίμησή του στους 7,1 βαθμούς.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα, ούτε ζημιές από τις ινδονησιακές αρχές μέχρι τώρα.

Ο σεισμός καταγράφηκε στις 11:53 (σ.σ. τοπική ώρα· 06:53 ώρα Ελλάδας) και το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο εντοπίστηκε 345 χιλιόμετρα από τη νήσο της Αμπόν, πρωτεύουσας των Μολούκων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην πόλη Σαουμλάκι, στα νησιά Τανιμπάρ, και λιγότερο στο νησί Αμπόν.

«Ήταν αρκετά δυνατός», αλλά «ο κόσμος εδώ δεν πανικοβλήθηκε. Έχουμε συνηθίσει τους σεισμούς», είπε ο Λαμπέρ Τατάνγκ, κάτοικος της Σαουμλάκι, στα νησιά Τανιμπάρ. «Όταν μάθαμε πως δεν εκδόθηκε συναγερμός για τσουνάμι, η ζωή επέστρεψε στο φυσιολογικό», πρόσθεσε ο άνδρας, 41 ετών.

Στην Ινδονησία καταγράφεται έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα εξαιτίας της θέσης της πάνω στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες.

Τον Νοέμβριο του 2022, σεισμός 5,6 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 602 ανθρώπους στη νήσο της Ιάβας.

Ο πιο φονικός σεισμός στην ιστορία της Ινδονησίας έγινε στα ανοικτά της Σουμάτρας την 26η Δεκεμβρίου 2004, όταν έχασαν τη ζωή τους πάνω από 230.000 άνθρωποι, όχι μόνο στην ίδια τη χώρα, αλλά και στη Σρι Λάνκα, στην Ινδία, ως ακόμη και στην Ταϊλάνδη, όπου χτύπησε το πελώριο τσουνάμι που προκάλεσε, ύψους ως και 30 μέτρων όταν χτύπησε την ακτογραμμή της Μπάντα Ατσέχ, στη βόρεια Σουμάτρα. Ο σεισμός εκείνος είχε ισχύ 9,1 βαθμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ