ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Δορυφορικές εικόνες από την μαζική έξοδο των Παλαιστινίων

Γάζα: Δορυφορικές εικόνες από την μαζική έξοδο των Παλαιστινίων
Δορυφορική εικόνα από την καταστροφή στη Γάζα Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Δορυφορικές εικόνες από την Λωρίδα της Γάζας, δείχνουν ομάδες Παλαιστινίων να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και κρατώντας λευκές σημαίες να προχωρούν προς το νότιο τμήμα που οι  Ισραηλινές δυνάμεις θεωρούν ασφαλή περιοχή.

Χιλιάδες άμαχοι, κρατώντας τα ελάχιστα υπάρχοντά τους στα χέρια, κατευθύνονταν και σήμερα Τετάρτη (8/11) προς τα νότια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στον παλαιστινιακό θύλακα είπε ότι ο ρυθμός της φάλαγγας των αμάχων επιταχύνθηκε σήμερα.

Οι Παλαιστίνιοι περπατούν κατά μήκος της οδού Salah al-Din, του κύριου αυτοκινητόδρομου της Λωρίδας της Γάζας, τη βασική διαδρομή εκκένωτης του βόρειου και κεντρικού τμήματος.

«Ήταν τρομακτικό», αφηγήθηκε η Όλα αλ Γουλ, μια γυναίκα που έφυγε την Τρίτη. «Σηκώναμε ψηλά τα χέρια και περπατούσαμε. Ήμασταν τόσο πολλοί, κρατούσαμε λευκές σημαίες».

Η έξοδος αυτή πραγματοποιήθηκε στο τετράωρο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανακοίνωσε το Ισραήλ, το οποίο έχει καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα του θύλακα να φύγουν. Όμως τα κεντρικά και νότια τμήματα της πολιορκημένης Γάζας δέχτηκαν και πάλι πυρά, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον δεύτερο μήνα του.

Άλλες δορυφορικές εικόνες δείχνουν από τη Maxar Technologies μια κοντινή άποψη της συνοριακής διέλευσης της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, όπου φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκονται παρατεταγμένα στα σύνορα την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ