ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Σκληρή γραμμή από Νετανιάχου - Ανθρωπιστικό αξιέδοδο με το κλείσιμο της Ράφα

Γάζα: Σκληρή γραμμή από Νετανιάχου - Ανθρωπιστικό αξιέδοδο με το κλείσιμο της Ράφα
Ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα AP Photo / Ohad Zwigenberg

Παρά τις διεθνείς πιέσεις και την αμερικάνικη πρωτοβουλία για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, το Ισραήλ, μέσω του πρωθυπουργού του, φαίνεται ότι επιλέγει τη σκληρή γραμμή, αποκλείοντας έστω και προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Το δράμα των αμάχων συνεχίζεται και τα μηνύματα για την τύχη τους δεν είναι ενθαρυντικά, καθώς το κρίσιμο πέρασμα στη Ράφα έκλεισε «για λόγους ασφαλείας»

«Θα ήθελα να απορρίψω κάθε λογής μάταιες φήμες που μαθαίνουμε από διάφορες πλευρές, επαναλαμβάνοντας ξεκάθαρα το εξής: δεν πρόκειται να υπάρξει κατάπαυση πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Όλα τα άλλα είναι μάταια», είπε ο Νετανιάχου σε συνάντησή του με εκπροσώπους εποίκων της Δυτικής Όχθης.

Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε πως δεν θα γίνει ανεκτή η βία από εποίκους στη Δυτική Όχθη. Υπογραμμίζοντας ότι η πλειονότητα των εποίκων είναι νομοταγείς πολίτες, «μια χούφτα εξτρεμιστές (…) παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους» και «προκαλούν τεράστια ζημιά στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε.

Νωρίτερα την Τετάρτη (8/11) όπως έγινε γνωστό, το Κατάρ διαπραγματευόταν την απελευθέρωση 10-15 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.

Το Κατάρ διεξάγει τη διαπραγμάτευση «σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιτύχει την απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός δύο ημερών», σύμφωνα με άλλη πηγή που μίλησε στο AFP.

Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να πιέσουν το Τελ Αβίβ για το «αύριο» στη Γάζα, να και δέχονται διαβεβαιώσεις από τους Ισραηλινούς ότι δεν σκοπεύουν σε νέο περίοδο κατοχής του θύλακα. Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν με κάθε τρόπο πως δεν θα γίνει αποδεκτή μία μικρότερη Γάζα και μάλιστα μέσω πηγών από το State Department φαίνεται να επιδιώκουν μία μεγαλύτερη περιοχή για το «αύριο» των αμάχων Παλαιστίνιων.

Γκουτέρες: Ο αριθμός των νεκρών δείχνει ότι «κάτι δεν πάει καλά»

την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σήμερα Τετάρτη ότι ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας δείχνει ότι κάτι «σαφώς δεν πάει καλά» με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς.

«Υπάρχουν παραβιάσεις από τη Χαμάς όταν χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες. Αλλά αν δει κανείς τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σαφώς κάτι δεν πάει καλά», είπε ο Γκουτέρες στο φόρουμ NEXT του πρακτορείου Reuters.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς, την οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση μαχητών της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και απήχθησαν περισσότεροι από 240.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι 10.569 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Το 40% των θυμάτων είναι παιδιά.

«Είναι επίσης σημαντικό να δώσουμε στο Ισραήλ να καταλάβει ότι είναι ενάντια στα συμφέροντά του να βλέπουμε καθημερινά τη φρικτή εικόνα των δραματικών ανθρωπιστικών αναγκών του παλαιστινιακού λαού. Αυτό δεν βοηθά το Ισραήλ, σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κοινή γνώμη», σχολίασε ο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας συνέκρινε τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα με τον απολογισμό άλλων συγκρούσεων σε όλον τον κόσμο που καταγράφει ο Οργανισμός κάθε χρόνο.

«Κάθε χρόνο, ο υψηλότερος αριθμός παιδιών που σκοτώνονται από οποιονδήποτε από τους παράγοντες σε όλες τις συρράξεις στις οποίες γινόμαστε μάρτυρες ανέρχεται, το μέγιστο, σε εκατοντάδες. Μέσα σε μερικές ημέρες έχουμε στη Γάζα χιλιάδες και χιλιάδες νεκρά παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι κάτι είναι σαφώς λάθος όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» τόνισε.

Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα παιδιά θύματα σε ένοπλες συρράξεις περιλαμβάνει μια «λίστα της ντροπής», όπου καταγγέλλονται τα μέρη εκείνα που μετέχουν σε συγκρούσεις με την ελπίδα ότι θα τα ωθήσει να εφαρμόσουν μέτρα για την προστασία των παιδιών. Η λίστα αυτή ήταν επί μακρόν αμφιλεγόμενη, καθώς διπλωμάτες έλεγαν ότι το Ισραήλ ασκούσε πιέσεις για να μην περιληφθεί σε αυτήν.

Η επόμενη έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα του επόμενου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ