ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Αναπόφευκτη η επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή αν η ισραηλινή επιχείρηση συνεχιστεί

Ιράν: Αναπόφευκτη η επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή αν η ισραηλινή επιχείρηση συνεχιστεί
O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Issei Kato/Pool Photo via AP

Για αναπόφευκτη επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή προειδοποιεί το Ιράν λόγω του μεγάλου πόνου που προκαλεί στη Λωρίδα της Γάζας η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ  καθώς Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον ή κοντά σε αρκετά νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα.   

Η δήλωση ήρθε από τα χείλη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν μπορεί να εντείνει τις ανησυχίες για το κατά πόσον οι διπλωματικές προσπάθειες της Ουάσιγκτον και η ανάπτυξη των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορέσουν να αποτρέψουν τη σύγκρουση από την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.

«Λόγω της επέκτασης της έντασης του πολέμου κατά των αμάχων κατοίκων της Γάζας, η επέκταση του εύρους του πολέμου έχει καταστεί αναπόφευκτη», δήλωσε ο Αμπντολαχιάν στον ομόλογό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι το βράδυ της Πέμπτης (9/11) σύμφωνα με το Reuters.

Η κρατική τηλεόραση Press TV του Ιράν μετέδωσε τα σχόλια, που έγιναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, την Παρασκευή (10/11).

Οι βομβαρδισμοί και η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ τον τελευταίο μήνα έχουν δημιουργήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή με χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν ιατρική περίθαλψη και καταφύγιο στα λίγα νοσοκομεία που είναι ακόμη ανοιχτά, ενώ εκείνα που βρίσκονται στη ζώνη μάχης λειτουργούν υπό σοβαρό κίνδυνο.

«Η ισραηλινή κατοχή εξαπέλυσε ταυτόχρονες επιθέσεις σε πολλά νοσοκομεία τις τελευταίες ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ Κίντρα, στην τηλεόραση Al Jazeera.

Ο Κίντρα είπε ότι ένα ισραηλινό χτύπημα έπληξε μια αυλή του νοσοκομείου Αλ Σιφά, του μεγαλύτερου στην πόλη της Γάζας, προκαλώντας θύματα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς έχει κρυμμένα κέντρα διοίκησης και σήραγγες κάτω από το Αλ Σιφά και άλλα νοσοκομεία, όπως το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, ισχυρισμοί που η Χαμάς αρνείται.

Ο στρατός του αναπόφευκτη επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή προειδοποιεί το Ιράν δεν σχολίασε άμεσα τη δήλωση του Κίντρα, την οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν στοχεύει αμάχους.

«Ενώ ο κόσμος βλέπει γειτονιές με σχολεία, νοσοκομεία, ομάδες προσκόπων, παιδικές χαρές και τζαμιά, η Χαμάς βλέπει μια ευκαιρία να εκμεταλλευτεί», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του.

Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς, αλλά διαμηνύει ότι δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην αιματηρή επίθεση των μαχητών στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα που πυροδότησε την κρίση. Το Ιράν υποστηρίζει επίσης τη Χεζμπολάχ, μια λιβανέζικη μαχητική οργάνωση που έχει βαθιές σχέσεις με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, μια άλλη παλαιστινιακή παράταξη στη Γάζα που επίσης υποστηρίζεται από το Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ