ΚΟΣΜΟΣ

Al Hadath: Συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για ανταλλαγή ομήρων

Al Hadath: Συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για ανταλλαγή ομήρων
Ισραηλινός στρατιώτης σε τούνελ της Χαμάς (AP Photo/Jack Guez, Pool, File)

Σαουδαραβικό μέσο αναφέρει επικαλούμενο πηγές τόσο στο περιβάλλον της Χαμάς όσο και πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ πως έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για ανταλλαγή ομήρων.

Σύμφωνα με το Al Hadath, η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή 100 γυναικών και παιδιών των Παλαιστίνιων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές για διάφορα αδικήματα με 100 γυναίκες και παιδιά που είναι όμηροι της Χαμάς.

Το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει το παραμικρό προς το παρόν ενώ ούτε και η Χαμάς έχει προβεί σε κάποια επιβεβαίωση.

Γάζα: 11.078 νεκροί, μεταξύ των οποίων 4.506 παιδιά

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 10/11, ότι από την αρχή των εχθροπραξιών έχουν σκοτωθεί 11.078 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4.506 παιδιά.

Τα επίσημα στατιστικά δεν διευκρινίζουν πόσοι από τους ενήλικους νεκρούς είναι άμαχοι και πόσοι στρατιώτες.

Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο βρίσκεται άλλωστε υπό την κατοχή της Χαμάς, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μπάρμπαρα Λιφ είπε σε νομοθέτες στην αρχή της εβδομάδας ότι είναι «πολύ πιθανό» οι ανθρώπινες απώλειες να είναι ακόμη υψηλότερες.

Μπλίνκεν: Έχουν πεθάνει πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε από το Νέο Δελχί ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τις προσπάθειες του Ισραήλ να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων στη Γάζα, ωστόσο δεν έχουν αποδειχτεί επαρκείς.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει ιδέες στους Ισραηλινούς, μεταξύ των οποίων μεγαλύτερες ανθρωπιστικές παύσεις βομβαρδισμών και τη διέλευση περισσότερων φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Οι προσπάθειες του Ισραήλ για παύσεις των στρατιωτικών του επιχειρήσεων αλλά και το σχηματισμό δεύτερου ανθρωπιστικού διαδρόμου για να μπορέσουν να διασωθούν (σ.σ. οι Παλαιστίνιοι) εκτιμώνται» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Και συνέχισε:

«Θα σώσουμε ζωές και θα μπορέσουμε να στείλουμε βοήθεια στους Παλαιστίνιους που την έχουν ανάγκη».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των αμάχων και για να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει σε εκείνους.

«Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει, πάρα πολλοί έχουν βασανιστεί αυτές τις τελευταίες εβδομάδες» κατέληξε λέγοντας ο ανώτατος διπλωμάτης των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ