ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστινιακές οργανώσεις κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία

Παλαιστινιακές οργανώσεις κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία
AP Photo/Ohad Zwigenberg

Τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι ζήτησαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει το Ισραήλ, το οποίο κατηγορούν ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου περιλαμβανομένης της γενοκτονίας με το να βομβαρδίζει και να πολιορκεί τη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του εδρεύοντος στη Χάγη δικαστηρίου και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του. Έχει απορρίψει τις κατηγορίες για γενοκτονία και έχει πει πως οι ενέργειές του στοχεύουν μαχητές της Χαμάς που διοικεί τη Γάζα, όχι αμάχους.

Κληθείς να σχολιάσει, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ είπε: «Το Ισραήλ συλλέγει επίσης στοιχεία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς στη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και μετά, περιλαμβανομένης της χρησιμοποίησης αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων».

Οι τρεις οργανώσεις, οι Al Haq, Al Mezan και Palestine Human Rights Campaign, δήλωσαν πως ζήτησαν από το ΔΠΔ να εστιάσει στα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αμάχων στη Γάζα, στην πολιορκία της περιοχής και στον εκτοπισμό του πληθυσμού.

«Οι ενέργειες αυτές ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένης της γενοκτονίας και της πρόκλησης σε γενοκτονία», ανέφεραν σε κοινό δελτίο Τύπου.

Το ΔΠΔ ανέφερε σήμερα ότι έλαβε επικοινωνία από τις τρεις οργανώσεις και πως θα αξιολογήσει τις πληροφορίες χωρίς να αναφέρεται σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τους.

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα σε απάντηση για τη διασυνοριακή επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου κατά την οποία ένοπλοι σκότωσαν 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και συνέλαβαν περίπου 240 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε πως οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει από τότε πάνω από 10.000 ανθρώπους.

Το ΔΠΔ μπορεί να ερευνήσει πολίτες κρατών που δεν είναι μέλη του σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων όταν τα εγκλήματα φέρεται να έχουν διαπραχθεί σε εδάφη των κρατών μελών. Τα Παλαιστινιακά Εδάφη περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μελών του ΔΠΔ.

Την περασμένη εβδομάδα, οικογένειες Ισραηλινών θυμάτων των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου κατέθεσαν επίσης έγγραφα στο ΔΠΔ καλώντας το δικαστήριο να εξετάσει εγκλήματα της Χαμάς.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή σε έναν δρόμο απ΄όπου περνούσαν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που κατευθύνονταν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφεραν προσκείμενα στη Χαμάς μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα υγειονομικούς αξιωματούχους της Γάζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ