ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Συμπλοκές αστυνομικών με ακροδεξιούς στη μεγάλη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων   

Λονδίνο: Συμπλοκές αστυνομικών με ακροδεξιούς στη μεγάλη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων   
AP Photo/Alberto Pezza

Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των αστυνομικών και ακροδεξιών διαδηλωτών στο περιθώριο της μεγάλης πορείας υπέρ των Παλαιστινίων στο Λονδίνο, το Σάββατο 11/11, με πάνω από 82 συλλήψεις.

Η πορεία υπέρ του λαού της Παλαιστίνης με αίτημα να σταματήσει η γενοκτονία και η σφαγή αμάχων, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, προκάλεσε και αντιδιαδήλωση από δεξιέςακροδεξιές οργανώσεις στην πρωτεύουσα, ανήμερα της ημέρας μνήμης στη Βρετανία για τους βετεράνους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι συμπλοκές σημειώθηκαν σε κοντινό σημείο της πορείας, ανάμεσα σε ακροδεξιούς διαδηλωτές και τις δυνάμεις της αστυνομίας που αναπτύχθηκαν σε μια σε μια μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να αποτραπούν συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντίπαλων ομάδων. Σύμφωνα με ανακοίνωση έχουν κινητοποιηθεί 2.000 αστυνομικοί για να αποτρέψουν ταραχές, ενώ σημειώθηκαν πάνω από 80 συλλήψεις στην προσπάθεια να αποτρέψει συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και ομάδες που εναντιώνονταν στη συγκέντρωση.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε σε ανάρτηση στο X (πρώην twitter) πως αστυνομικοί αντιμετώπισαν επίθεση από «σημαντικό αριθμό διαδηλωτών» στην πόλη, προσθέτοντας πως δεν θα τους επιτρέψουν να έρθουν αντιμέτωποι με τη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων.

AP23315517702924-1.jpg
AP Photo/Alberto Pezza

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες και στρατηγικές που είναι στη διάθεσή μας προκειμένου να αποτρέψουμε να συμβεί αυτό», ανέφερε η αστυνομία.

AP23315477376288.jpg
AP Photo/Alberto Pezza

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και ακροδεξιούς αντιδιαδηλωτές σημειώθηκαν κοντά στο μνημείο του πολεμικού κενοταφίου νωρίτερα σήμερα, όπου μερικοί από τους ακροδεξιούς φώναζαν: «Θέλουμε πίσω τη χώρα μας».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε πως δείχνει έλλειψη σεβασμού η διεξαγωγή της συγκέντρωσης την Ημέρα της Ανακωχής, και υπουργοί είχαν ζητήσει να ακυρωθεί η πορεία - η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα που πραγματοποιείται για να δείξει υποστήριξη για τους Παλαιστίνιους και να καλέσει για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Μπουκάλια εκτοξεύθηκαν αργότερα εναντίον αστυνομικών από ακροδεξιές οργανώσεις σε ένα ξεχωριστό συμβάν στην Τσάιναταουν, περίπου ένα μίλι βόρεια του πολεμικού μνημείου, όπως ανέφερε η αστυνομία.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου δήλωσε ότι προχώρησε σε 82 συλλήψεις αντιδιαδηλωτών σε μια προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης, καθώς ακροδεξιές οργανώσεις προσπάθησαν να πλησιάσουν στη συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων. Άλλες δέκα συλλήψεις έγιναν για άλλες παραβάσεις.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν και ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ κατηγόρησαν την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν ότι ενθαρρύνει την ακροδεξιά αφού εκείνη κατηγόρησε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα την αστυνομία ότι δείχνει συμπάθεια σε «φιλοπαλαιστινιακούς όχλους».

«Οι σκηνές της αναταραχής που είδαμε από την ακροδεξιά στο Κενοτάφιο είναι το άμεσο αποτέλεσμα των λόγων της υπουργού Εσωτερικών», ανέφερε ο Καν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεγάλη συμμετοχή

Η αστυνομία δήλωσε πως η συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή και πως μέχρι στιγμής δεν σημειώθηκαν επεισόδια που να σχετίζονται με αυτήν.

Καθώς συγκεντρώνονταν στο σημείο έναρξης, οι διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων ακούγονταν να φωνάζουν «Από τον ποταμό στη θάλασσα η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί», ένα σύνθημα που πολλοί Εβραίοι θεωρούν αντισημιτικό και κάλεσμα για εξάλειψη του Ισραήλ.

Άλλοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη», «Σταματήστε τη σφαγή» και «Σταματήστε να βομβαρδίζετε τη Γάζα» καθώς ακολουθούσαν τη διαδρομή της πορείας η οποία αναμενόταν να καταλήξει στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ