ΚΟΣΜΟΣ

Συνόδος κορυφής Αραβικού Συνδέσμου: Τέλος στην πολιορκία της Γάζας και εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Συνόδος κορυφής Αραβικού Συνδέσμου: Τέλος στην πολιορκία της Γάζας και εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ
TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFIC

Το επιχείρημα του Ισραήλ περί «αυτοάμυνας» στη Λωρίδα της Γάζας απέρριψαν σήμερα Σάββατο οι ηγέτες των αραβικών και ισλαμικών χωρών και ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξήχθη στο Ριάντ αναφέρεται ότι τα μέλη των δύο διεθνών οργανισμών «αρνούνται να χαρακτηρίσουν αυτόν τον πόλεμο ως αυτοάμυνα ή να τον δικαιολογήσουν υπό οποιοδήποτε πρόσχημα».

Η σύνοδος καταδίκασε «την επιθετικότητα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τα εγκλήματα πολέμου και τις βάρβαρες και απάνθρωπες σφαγές από την κατοχική κυβέρνηση». Στο ανακοινωθέν ζητείται να τερματιστεί η πολιορκία της Γάζας, να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα και να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.

Προέτρεψαν, επίσης, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι ηγέτες κάλεσαν επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει ένα «αποφασιστικό και δεσμευτικό ψήφισμα» ώστε να μπει τέλος στην ισραηλινή «επιθετικότητα» στη Γάζα. Όποιος αρνείται να το στηρίξει «ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τη βάναυση επίθεση που σκοτώνει αθώους και μετατρέπει τη Γάζα σε ερείπια».

«Το μοναδικό μέλλον που μπορεί να συζητηθεί, και αυτή είναι η ενιαία στάση των Αράβων, είναι η άμεση εκεχειρία», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν. «Οποιεσδήποτε συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας θα μπορούσαν να αφορούν μόνο την άμεση εκεχειρία στον θύλακα» δήλωσε.

Ο Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν κατήγγειλε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις αντιδράσεις ορισμένων χωρών απέναντι στον πόλεμο. «Παρατηρούμε αυτήν την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Μιλώ για τις χώρες που κλείνουν τα μάτια όσον αφορά τη μη τήρηση από το Ισραήλ του διεθνούς δικαίου», είπε ο Σαουδάραβας υπουργός.

Στη σύνοδο μετείχαν δεκάδες ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ