ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ο Νετανιάχου διορθώνει τον Μακρόν και αψηφά τις προειδοποιήσεις Μπάιντεν

Γάζα: Ο Νετανιάχου διορθώνει τον Μακρόν και αψηφά τις προειδοποιήσεις Μπάιντεν
Abir Sultan/Pool Photo via AP

Απάντηση στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν  που είχε πει ότι «το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει γυναίκες και παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας» έδωσε σε συνέντευξη τύπου το βράδυ του Σαββάτου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

«Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε ένα σοβαρό λάθος από άποψη ηθικής» είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. «Δεν εμποδίζει την εκκένωση των πολιτών το Ισραήλ, η Χαμάς τους εμποδίζει να φύγουν και τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες. Επομένως, η ευθύνη για την εκκένωση δεν είναι του Ισραήλ, είναι της Χαμάς».

«Χρησιμοποιεί σχολεία, τζαμιά και νοσοκομεία ως άντρα τρομοκρατίας. Τα εγκλήματα που διαπράττει στη Γάζα σήμερα η Χαμάς, αύριο θα διαπράττονται στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και παντού στον κόσμο. Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να καταδικάσουν τη Χαμάς-ISIS και όχι το Ισραήλ» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«O IDF θα μείνει στη Γάζα όσο χρειαστεί»

Εν τω μεταξύ, κατέστησε σαφές ότι παρά την αντίθεση της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν ο «Ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στη Γάζα όσο χρειαστεί για να αποτρέψει τη χρήση του για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «καμία διεθνής πίεση, δεν θα επηρεάσει την επιμονή του Ισραήλ να προστατεύσει τον εαυτό του. Το Ισραήλ θα κρατήσει σταθερή στάση ενάντια στον κόσμο εάν χρειαστεί».

«Ο Αμπάς δεν έχει καταδικάσει ακόμα τη σφαγή»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι δεν θέλει την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς για να αναλάβει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, αλλά θέλει «κάτι άλλο».

«Δεν μπορεί να υπάρξει εκεί μια εξουσία υπό τη διοίκηση κάποιου που, περισσότερες από 30 ημέρες μετά τη σφαγή , δεν την έχει ακόμη καταδικάσει. Θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο στη Γάζα. Άλλα σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει ο δικός μας έλεγχος στον τομέα της ασφάλειας», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ