ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου στο CNNi: «Η Χαμάς επιδιώκει λήξη πολέμου μέσω των παύσεων» - Οι τρεις στόχοι του Ισραήλ

Νετανιάχου στο CNNi: «Η Χαμάς επιδιώκει λήξη πολέμου μέσω των παύσεων» - Οι τρεις στόχοι του Ισραήλ
Abir Sultan/Pool Photo via A

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε την Κυριακή στο CNNi για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και το «σφυροκόπημα» στη Γάζα, όπου μεταξύ άλλων κλήθηκε να απαντήσει και για τις αναθρωπιστικές παύσεις που ζητούν οι Παλαιστίνιοι, καθώς υπάρχει παγκόσμια προτροπή και αμερικανική προειδοποίηση δια στόματος Μπάιντεν. «Η Χαμάς ζητά ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα μόνο και μόνο για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της», ήταν η απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει τις μεγαλύτερες χρονικά παύσεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να επιτρέψει την εκκένωση περισσότερων αμάχων από τα σημεία των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ο Νετανιάχου είπε: «Η Χαμάς δεν ζητάει παύση. Αν μιλάτε για διακοπή της ένοπλης σύγκρουσης, αυτό ακριβώς επιδιώκει. Θέλει μια ατελείωτη σειρά παύσεων που ουσιαστικά σταματούν τη μάχη εναντίον της».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Ισραήλ «δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη την περιοχή της Γάζας έως ότου απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι».

Περιέγραψε επίσης τους πρωταρχικούς στόχους του Ισραήλ στη Γάζα:

  • Πρώτον, καταστροφή της Χαμάς ώστε να μην μπορεί να πραγματοποιήσει ξανά επιθέσεις όπως της 7ης Οκτωβρίου.
  • Δεύτερον, εφαρμογή «ενός υπέρτατου ισραηλινού στρατιωτικού φακέλου» ώστε να διασφαλιστεί ότι η «τρομοκρατία» δεν θα αναζωπυρωθεί στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.
  • Τρίτον, να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε πολιτική αρχή αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας θα συμφωνήσει να «αποστρατιωτικοποιήσει» και να «αποριζοσπαστικοποιήσει» τον θύλακα.

Ο Μπενιαμίν Νετνιάχου στη συνέχεια κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ελέγχει τη Γάζα και εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ότι «απέτυχε», μοιάζοντας να αποκλείει έναν μεταπολεμικό ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα - μια ιδέα που αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν.

«Κέντρο διοίκησης τρομοκρατίας το Αλ Σίφα»

Σχετικά με την κρίση στο Νοσοκομείο Αλ-Σίφα ο ισραηλινός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, χρησιμοποιείται ως κέντρο διοίκησης της Χαμάς και ότι οι άμαχοι έπρεπε να το έχουν εκκενώσει.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούμε να πάρουμε τους ασθενείς από εκεί αντί να αφήσουμε τη Χαμάς να το χρησιμοποιήσει ως κέντρο διοίκησης για την τρομοκρατία», είπε ο Νετανιάχου. Επίσης επανέλαβε ότι το Ισραήλ βοηθά τους ασθενείς «δημιουργώντας ασφαλείς διαδρόμους» για εκκένωση.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός νωρίτερα την Κυριακή ανέφερε ότι άνοιξε ένας τέτοιος διάδρομος στην περιοχή Αλ Σίφα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είπε ότι κανείς δεν έχει αποχωρήσει απο το σημείο.

«Μειώνονται οι απώλειες αμάχων»

Υγειονομικοί υπάλληλοι και ανθρωπιστικές υπηρεσίες στη Γάζα αναφέρουν ότι οι σφοδρές μάχες κοντά στο νοσοκομείο το έχουν φέρει σε «καταστροφική κατάσταση», με ασθενείς και ιατρικό προσωπικό εγκλωβισμένους. Την ίδια ώρα τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να περισυλλέξουν τους τραυματίες ενώ τα συστήματα υποστήριξης ζωής δεν λειτουργούν γιατι δε έχουν ρεύμα.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διευθύνεται από τη Χαμάς περιγράφει την κατάσταση ως «πλήρη πολιορκία» του νοσοκομείου.

Σχετικά με τις απώλειες αμάχων ο Νετανιάχου είπε ότι «μειώνονται» στη Γάζα λόγω των εκκλήσεων του Ισραήλ για μετακίνηση αμάχων προς τα νότια.

«Νομίζω ότι ο αριθμός των θυμάτων αμάχων στην πραγματικότητα μειώνεται επειδή ο κόσμος ακούει τις εκκλήσεις μας να εγκαταλείψουν την περιοχή», είπε ο Νετανιάχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ