ΚΟΣΜΟΣ

Red sprite: Εκρηκτικές δέσμες κόκκινου φωτός, μετά τους κεραυνούς σε Αιγαίο και Τουρκία

Red sprite: Εκρηκτικές δέσμες κόκκινου φωτός, μετά τους κεραυνούς σε Αιγαίο και Τουρκία
twitter / meteo.gr

Επανεμφανίστηκε στον ορίζοντα του Αιγαίου το σπάνιο φαινόμενο red sprite που δημιουργείται από τους κεραυνούς.

Δέσμες κόκκινου φωτός που έμοιαζαν με μέδουσες («Jellyfish Sprite»), εμφανίστηκαν μετά την καταιγίδα στο Αιγαίο και στη Δυτική Τουρκία ξανά το βράδυ της Κυριακής (12/11).

Τα sprites είναι κόκκινες φωτεινές δέσμες εμφανίζονται σε συστάδες πάνω από την τροπόσφαιρα σε υψόμετρο 50–90 km.

«Εντυπωσιακή λήψη ηλεκτρικού φαινομένου στη Μεσόσφαιρα, πάνω από καταιγίδα στην Τουρκία, η οποία έγινε από την Αττική το βράδυ της Κυριακής 12 Νοεμβρίου 2023!», αναφέρει στην ανάρτηση που αναδημοσιεύει το meteo.gr

Ένα παρόμοιο red sprite παρατηρήθηκε στον ουρανό την περασμένη Παρασκευή (10/11) μετά τους κεραυνούς και την καταιγίδα στο Αιγαίο.

Το red sprite, έχει εντυπωσιακό ερυθρό χρώμα και δημιουργείται από το ηλεκτρικό φορτίο του κεραυνού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εμφανίστηκε ένα διπλό red sprite που εντοπίστηκε στην Ικαρία.

«Ένα διπλό red sprite απο την καταιγίδα στο Αιγαίο πριν λίγη ώρα. Ο μητρικός κεραυνός που τα δημιούργησε εντοπίστηκε στην Ικαρία και είχε ένταση 76κΑ.», αναφέρεται στην σχετική ανάρτηση που αναδημοσιεύει το meteo.gr.

Τα «κόκκινα ξωτικά» (red sprite) είναι μεγάλης κλίμακας ηλεκτρικές εκεννώσεις που συμβαίνουν στην μεσόσφαιρα ψηλά πάνω από τα σύννεφα προκαλώντας ένα ποικίλο φάσμα οπτικών σχημάτων που τρεμοπαίζουν στον νυχτερινό ουρανό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ