ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση 830 ευρώ μηνιαίως για την Άγκελα Μέρκελ

Αύξηση 830 ευρώ μηνιαίως για την Άγκελα Μέρκελ
REUTERS

Κατά 830 ευρώ πλουσιότερη το μήνα θα είναι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, έπειτα από τις αυξήσεις που θα λάβουν στους μισθούς τους, τόσο η ίδια, όσο και τα μέλη της κυβέρνησής της. Την σχετική απόφαση για την αύξηση, η οποία θα δοθεί σε δύο φάσεις, επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει ότι ο μισθός τους θα αυξηθεί αναδρομικά από τον Μάρτιο κατά 2,2% και κατά 2,35% το Φεβρουάριο του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ο μισθός της καγκελαρίου αυξάνεται σε δύο φάσεις, κατά 830 ευρώ συνολικά, και θα ανέρχεται πλέον σε 18.820 ευρώ το μήνα.

Επίσης οι υπουργοί -παντρεμένοι χωρίς ανήλικα παιδιά, των οποίων οι σύζυγοι δεν εργάζονται στο δημόσιο τομέα- θα παίρνουν στο μέλλον μηνιαίως 15.280 ευρώ, δηλαδή 672 ευρώ παραπάνω.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Berliner Kurier, η σχετική απόφαση θα ληφθεί κατά τη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι ήδη από την 1η Ιουλίου αυξήθηκαν αυτομάτως και οι μισθοί των βουλευτών σε 9.328 ευρώ το μήνα, δηλαδή κατά 245 ευρώ, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία, κατά τις πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί το 2014 από το κοινοβούλιο.

Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί είχαν παραιτηθεί από τις προβλεπόμενες αυξήσεις έως το 2012.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ