ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνει η Χεζμπολάχ τις επιθέσεις στο Ισραήλ - Έτοιμος να απαντήσει ο IDF

Κλιμακώνει η Χεζμπολάχ τις επιθέσεις στο Ισραήλ - Έτοιμος να απαντήσει ο IDF
Πυραυλική επίθεση της οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Β. Ισραήλ. Associated Press

Στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου η κατάσταση είναι εκρηκτική. Η οργάνωση Χεζμπολάχ απο το Λιβάνο, που υποστηρίζεται απο το Ιράν τις τελευταίες μέρες έχει εντείνει τις επιθέσεις προς το βόρειο Ισραήλ με τον ισραηλινό στρατό να απαντάει σε κάθε χτύπημα της οργάνωσης.

Οι σειρήνες πολέμου ηχούν συνεχώς σχεδόν σε όλες τις συνοριακές περιοχές του Ισραήλ με το Λίβανο, αλλά και σε κάποιες πιο νότια, όπως η πόλη Χάιφα γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος προκαλώντας τον τραυματισμό τόσο πολιτών όσο και στρατιωτών του IDF.

Οι κάτοικοι των πόλεων και χωριών των βορείων συνόρων, όπως Ναχαρίγια, Άκρα, Κίριατ Σμονά, Μετούλα, Στούλα, Μαργκαλιότ και Μανάρα έχουν απομακρυνθεί απο την αρχή των προκλήσεων και παραμένουν μόνο οι αγρότες, που αρνούνται να μετακινηθούν και ο ισραηλινός στρατός. Υπολογίζεται ότι έχουν εκτοπιστεί περίπου 200.000 Ισραηλινοί.

Ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης είναι ότι ανα περίπου 5 χλμ υπάρχει νέο σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού με τις δυνάμεις του IDF να έχουν ενισχυθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα. Όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία υπάρχουν μυστικά περάσματα του ισραηλινού στρατού στα βουνά των συνόρων που οδηγούν σε κρίσιμες τοποθεσίες και παρατηρητήρια.

Πέρασμα του ισραηλινού στρατού στα βόρεια σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου.CNN Greece

H Xεζμπολάχ επιτίθεται με ρίψη ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και με χρήση οπλισμένων drones, με τον IDF να απαντά σε κάθε χτύπημα με πυρά πυροβολικού και βομβαρδίζοντας στρατιωτικές υποδομές της οργάνωσης, όπως οπλοστάσια και στρατηγεία, με μαχητικά αεροσκάφη κυρίως κατα τη διάρκεια της νύχτας, τα οποία έχουν λάβει συντεταγμένες χτυπήματος απο μη επανδρωμένα αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών.

Το Ισραήλ έχει αποφασίσει να μην αφήσει κανένα χτύπημα αναπάντητο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να προτρέπουν τους κατοίκους του Νοτίου Λιβάνου να αφήσουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν προς το βορρά, καθώς επίκειται σκληρό χτύπημα του IDF στη Χεζμπολάχ.

Στο τραπέζι ξανά το σχέδιο για χτύπημα ευρείας κλίμακας

Απο το ξεκίνημα των επιθέσεων της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ στο πολεμικό συμβούλιο της χώρας είχε πέσει στο τραπέζι να γίνει ένα χτύπημα ευρείας κλίμακας προς τη Χεζμπολάχ για παραδειγματισμό, που θα οδηγούσε - όπως διατυπώθηκε- σε αποκλιμάκωση. Ωστόσο αυτή η πρόταση τότε δεν υποστηρίχθηκε ομόφωνα. Ισραηλινές πηγές αναφέρουν στο CNN Greece ότι το "σχέδιο αυτό επιστρέφει δυναμικά" καθώς οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου κλιμακώθηκαν, με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι, να χαρακτηρίζει τη Χεζμπολάχ ως «τον υπερασπιστή της Χαμάς – ISIS» και υπογράμμισε ότι το Ισραήλ καθιστά την κυβέρνηση της Βηρυτού υπεύθυνη για όλες τις εχθροπραξίες.

Γκαλάντ: Προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ για χτύπημα στη Βηρυτό

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ προειδοποίησε ξανά τη Χεζμπολάχ να μην κλιμακώσει τις επιθετικές της δραστηριότητες στο βόρειο Ισραήλ, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σε στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Ο Γκαλάντ τόνισε μεταξύ άλλων ότι "οι ενέργειες της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους του Λιβάνου και ειδικά της Βηρυτού".

Στρατηγός Χαλέβι: Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια των συνόρων

Με τη σειρά του και ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Στρατηγός Χέρζι Χαλέβι ξεκαθάρισε ότι "ο IDF είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση με τη Χεζμπολάχ και ότι στόχος τους είναι να αποκατασταθεί η ασφάλεια όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στη περιοχή των βορείων συνόρων και οι Ισραηλινοί πολίτες να μην έχουν κανένα φόβο να επιστρέψουν στα σπίτια τους".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ