ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο περιβόητος ιταλός μαφιόζος Μπερνάρντο Προβεντσάνο

Πέθανε ο περιβόητος ιταλός μαφιόζος Μπερνάρντο Προβεντσάνο
WIKIPEDIA

Ο περιβόητος Ιταλός μαφιόζος Μπερνάρντο Προβεντσάνο, πρώην αρχηγός της μαφίας της Σικελίας,  πέθανε την Τετάρτη 13 Ιουλίου, στο Μιλάνο σε ηλικία 83 ετών.

Ο Προβεντσάνο είχε υποβληθεί σε θεραπεία για την αντιμετώπιση καρκίνου στην ουροδόχο κύστη και από την φυλακή είχε μεταφερθεί, υπό περιορισμό και απομόνωση, στη νοσοκομειακή πτέρυγα των φυλακών του Μιλάνου Σαν Βιττόρε.

Διέπραξε την πρώτη δολοφονία το 1963 και έκτοτε ήταν φυγόδικος. Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, στη δεκαετία του 1980, μαζί με τον "νονό" Τότο Ριίνα είχε αποφασίσει την έναρξη του «αιματηρού ενδομαφιόζικου πολέμου», με στόχο την εξόντωση των υπόλοιπων "μεγαλονονών" και την απόλυτη υπεροχή στο εσωτερικό της Κόζα Νόστρα.

Μετά την σύλληψη του Ριίνα το 1993, ο Προβεντσάνο αποφάσισε να περιορίσει τις θεαματικές επιθέσεις κατά του ιταλικού κράτους, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει όλο των παράνομο μηχανισμό οικονομικών δραστηριοτήτων της μαφίας.

Συνελήφθη έπειτα από 4 χρόνια φυγοδικίας, στις 11 Απριλίου 2006, από τις αστυνομικές δυνάμεις του Παλέρμο, πρωτεύουσας της Σικελίας. Ζούσε σε αγροικία κοντά στο χωριό στο οποίο είχε γεννηθεί - το Κορλεόνε- και επικοινωνούσε με τους άνδρες της Κόζα Νόστρα με σύντομα γραπτά μηνύματα, γνωστά ως «πιτσίνι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ