Βούτσιτς: Το Βελιγράδι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα στον διάλογο με την Πρίστινα
Την αφοσίωση της Σερβίας στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ.
Ο Βούτσιτς διαβεβαίωσε ότι η Σερβία θα σεβαστεί όλα όσα έχουν υπογραφεί ή συμφωνηθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρεται επίσης ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στο Κόσοβο, της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας. Ο Βούτσιτς επέμεινε στη συγκρότηση Κοινότητας Δήμων με σερβική πλειοψηφία όπως είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες το 2013.
Ο διευθυντής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι έγινε αποδεκτή η πρόσκληση του Λάιτσακ να συνεχιστεί ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου στις 16 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Ο νέος γύρος διαλόγου θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο επιτροπών και θα αφορά αποκλειστικά το καταστατικό της Ένωσης σερβικών Δήμων, διευκρίνισε ο Πέτκοβιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι αποδέχθηκαν στις 18 Μαρτίου στην Οχρίδα το ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο.
Το σχέδιο αυτό υποχρεώνει την Πρίστινα να επιτρέψει τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, ενώ από την άλλη ορίζει ότι η Σερβία αναγνωρίζει τα κρατικά σύμβολα του Κοσόβου, δεν θα αντιταχθεί στην ένταξή του σε διεθνείς οργανισμούς και τα δύο μέρη δεσμεύονται ότι θα σέβονται αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πρόωρες εκλογές στη Σερβία το Δεκέμβριο ανακοίνωσε ο Βούτσιτς
Κόσοβο και Σερβία στα άκρα - Η νέα ανάφλεξη στα Βαλκάνια δύσκολα θα αποφευχθεί
Σοβαρές καταγγελίες για κανιβαλισμό Ρώσων στρατιωτών στο ουκρανικό μέτωπο - Διαψεύδει η Μόσχα
23:48
Κόντρα Κιέβου - Τελ Αβίβ για πλοίο με σιτηρά από κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη
23:44
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΑΡΑΓΤΣΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ: Σε πλήρη εξέλιξη οι διπλωματικές διεργασίες ΗΠΑ – Ιράν με φόντο τα Στενά του Ορμούζ: Προτάσεις και αντιπροτάσεις για το άνοιγμα και τον τερματισμό του πολέμου
23:32
ΟΗΕ: Η Ελλάδα στηρίζει κοινή δήλωση 90 χωρών για το άμεσο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
23:25