Guardian: Η Κύπρος πύλη εισόδου στην ΕΕ για Ρώσους ολιγάρχες
Έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον Guardian αποκαλύπτει ότι Ρώσοι ολιγάρχες μετέφεραν περιουσιακά στοιχεία πολλών δισεκατομμυρίων, μέσω Κύπρου, το πρώτο διάστημα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η έρευνα επικαλείται περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια αρχεία με οικονομικά δεδομένα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, τα οποία προέρχονται από το «Cyprus Confidential» μέσω ανώνυμης πηγής στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και το γερμανικό Paper Trail Media.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα αρχεία που διέρρευσαν, η Κύπρος αποτελεί τη βασική πύλη προς την Ευρώπη, για τους Ρώσους ολιγάρχες που συνδέονται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το Κρεμλίνο.
Το βρετανικό περιοδικό ισχυρίζεται ότι μεταξύ των 104 Ρώσων δισεκατομμυριούχων που εντόπισε το περιοδικό Forbes το 2023, τα δύο τρίτα εμφανίζονται μαζί με μέλη της οικογένειάς τους ως πελάτες των παρόχων επαγγελματικών υπηρεσιών του νησιού.
Στην υπόθεση εμπλέκεται η PwC Κύπρου και άλλοι σύμβουλοι επιχειρήσεων βοήθησαν έναν από τους πιο ισχυρούς ολιγάρχες της Ρωσίας, τον Αλεξέι Μορντάσοφ, να μεταβιβάσει1 δισεκατομμύριο λίρες σε δημόσια εταιρεία, την ημέρα που τέθηκε υπό τις κυρώσεις της ΕΕ. Ο Guardian ενημερώθηκε ότι η μεταφορά υπόκειται σε υπό εξέλιξη ποινική έρευνα στην Κύπρο.
Ο ίδιος ολιγάρχης, από εταιρείες που ήταν στο όνομά του, φέρεται να έδωσε περίπου 600.000 ευρώ σε έναν Γερμανό δημοσιογράφο, για να υποστηρίξει τη δημοσίευση δύο βιβλίων για τον Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Guardian, τα αρχεία εμπλέκουν και τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Δεκάδες εκατομμύρια το διάστημα που ήταν ιδιοκτήτης της Τσέλσι φέρονται να δόθηκαν σε πληρωμές που αφορούν, σκάουτερ και στελέχη συλλόγων με όχι και τόσο νόμιμους τρόπους. Ο ίδιος σε συνεργασία με τον υπερπράκτορα Πίνι Ζαχάβι φαίρονται, μέσω αμφιλεγόμενων συμφωνιών, ότι ήλεγχαν τις καριέρες 21 νεαρών ποδοσφαιριστών.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ρωσία: Πολιτικοί και ολιγάρχες φεύγουν από τη Μόσχα με ιδιωτικά αεροπλάνα
Γαλλία: Συνελήφθη Ρώσος ολιγάρχης για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και παραβίαση κυρώσεων
Ιταλία: Οι αρχές έβαλαν στον «πάγο» περιουσιακά στοιχεία αξίας 2 δισεκ. ευρώ Ρώσων ολιγαρχών
Τρία νέα εργαλεία για τον έλεγχο και την προστασία ανηλίκων στο Youtube
16:48
ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 3 Φεβρουαρίου για αυξήσεις μισθών και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
16:45
Ανδρουλάκης για Ιράν: Στεκόμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Ιρανών πολιτών - Ζητεί έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ
16:45
Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στη Βρετανία - Πάνω από 100 πυροσβέστες στο σημείο (pics & vid)
16:37