ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Αποδείξεις για στρατηγείο της Χαμάς στο Αλ Σίφα» - Τελική μάχη ή συμφωνία για ομήρους

ΗΠΑ: «Αποδείξεις για στρατηγείο της Χαμάς στο Αλ Σίφα» - Τελική μάχη ή συμφωνία για ομήρους
AP Photo/Abed Khaled, File

Για πρώτη φορά η αμερικανική κυβέρνηση έκανε επίσημα λόγο για «σοβαρές αποδείξεις» ότι κάτω από το νοκοσοκομείο Αλ Σίφα που έχει περικυκλωθεί από δυνάμεις του IDF, υπάρχει στρατηγείο της Χαμάς. Συγκεκριμένα, την Τρίτη (14/11), ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους πειστήρια που αποδεικνύουν όσα εδώ και αρκετό καιρό υποστηρίζει το Ισραήλ.

«Πρόκειται για έγκλημα πολέμου», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Κίρμπι. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει πλέον ακράδαντα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Χαμάς και η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ «χρησιμοποιούν ορισμένα από τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του Σίφα, και τις σήραγγες κάτω από αυτά, για να κρύβουν τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες και να κρατούν ομήρους».

Οι πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με τον Κίρμπι, προέρχονται από «μια σειρά μεθόδων για την άντληση πληροφοριών που διαθέτουμε ως αμερικανική κυβέρνηση».

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ειδικά το νοσοκομείο Σίφα για σκοπούς διοίκησης και ελέγχου και προφανώς και για την αποθήκευση όπλων, τονίζοντας ωστόσο, ότι η δραστηριότητα αυτή δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από την ευθύνη του να προστατεύει τους αμάχους.

Μπάιντεν για ομήρους: «Κάντε υπομονή, ερχόμαστε»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι συμμετέχει σε καθημερινές συσκέψεις με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για θετική έκβαση.

«Κάντε κουράγιο», ήταν το μήνυμα που έστειλε στις οικογένειες των ομήρων και τους ίδιους τους αιχμαλώτους πολέμου, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι συνομιλεί καθημερινά με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με στόχο την απελευθέρωση ομήρων, αποφεύγοντας όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι στο νότιο Ισραήλ και περισσότεροι από 240 απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Μόλις τέσσερις όμηροι έχουν απελευθερωθεί μέχρι σήμερα.

Την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε «απερίφραστα» την ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ενός 3χρονου παιδιού με αμερικανική υπηκοότητα του οποίου οι γονείς σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο ΠΟΥ επαινεί το προσωπικό του Αλ Σίφα

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επαίνεσε το προσωπικό στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας σήμερα επειδή κάνει «ό,τι μπορεί» για να φροντίσει ασθενείς παρά το γεγονός ότι το συγκρότημα έχει περικυκλωθεί από ισραηλινές δυνάμεις που θέλουν να «εξαφανίσουν» τη Χαμάς.

Το νοσοκομείο σταμάτησε να λειτουργεί κανονικά από τότε που το Ισραήλ άρχισε την επίθεσή του στη Γάζα μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και έχει ανεπαρκείς προμήθειες σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και βασικό εξοπλισμό.

«Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν επαρκή τρόφιμα, ότι το προσωπικό πασχίζει να βρει πόσιμο νερό διότι οι δεξαμενές νερού έχουν καταστραφεί, αλλά και πάλι κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να προσφέρει ιατρική βοήθεια για τους βαριά νοσούντες ασθενείς που έχουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις στη Γενεύη. «Στην πραγματικότητα συνεχίζουμε να περιγράφουμε το αλ Σίφα ως ένα νοσοκομείο που λειτουργεί λόγω των ηρωικών προσπαθειών που καταβάλλει το προσωπικό».

Χαμάς: Κακοσκηνοθετημένο έργο το βίντεο

Για «κακοσκηνοθετημένο έργο», έκανε λόγο το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι έχει «ενδείξεις» πως η οργάνωση κρατούσε ομήρους σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο της Γάζας.

Την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι εμφανίστηκε σε ένα βίντεο δηλώνοντας ότι βρίσκεται στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι, στην Πόλη της Γάζας, όπου, όπως είπε, βρέθηκαν «ενδείξεις» της παρουσίας ομήρων, όπως ένα μπιμπερό ή ένα κομμάτι σχοινί κοντά σε μια καρέκλα. Έδειξε επίσης ένα χαρτί κρεμασμένο σε έναν τοίχο λέγοντας ότι ήταν το «πρόγραμμα» των «δεσμοφυλάκων» των ομήρων.

«Δεν υπάρχει ούτε μια απόδειξη» σε αυτό το βίντεο, απάντησε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, κάνοντας λόγο για «κακή σκηνοθεσία». «Ο κατακτητής πιστεύει ότι η παρουσία βρεφικών κρεβατιών σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο αποτελεί ασυνήθιστη απόδειξη, κοροϊδεύει τον κόσμο», πρόσθεσε.

Το Αλ Ραντίσι έχει εκκενωθεί, «υπό την απειλή των όπλων», σύμφωνα με τη Χαμάς και είναι πλέον άδειο. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εντόπισε «μια υποδομή της Χαμάς στο υπόγειο» του νοσοκομείου αυτού, σύμφωνα με τον Χαγκάρι, ο οποίος εμφανίζεται να κάνει αυτοψία στον χώρο.

«Το υπόγειο εμφανίζεται στα αρχικά σχέδια του νοσοκομείου ως χώρος αποθήκευσης και οι εκτοπισμένοι κατέφυγαν εκεί» για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, απάντησε η Χαμάς. Εάν το χρησιμοποιούσε η οργάνωση «γιατί δεν συνέλαβαν κανέναν μαχητή εκεί;» διερωτάται στην ανακοίνωσή της.

Γκάλαντ: Έχουμε καταλάβει την πόλη της Γάζας

Εν τω μεταξύ, τον έλεγχο του υπέργειου τμήματος ολόκληρης της βόρειας Λωρίδας της Γάζας -που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του αστικού ιστού- έχει καταλάβει, πλέον, ο ισραηλινός στρατός (IDF), σύμφωνα με όσα δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ.

«Ολόκληρη αυτή η περιοχή είναι στην πραγματικότητα ένα τρομοκρατικό φρούριο», τόνισε ο Γκαλάντ, προσθέτονας πως οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ αντιμετωπίζουν ένα σύστημα οχυρώσεων που είναι οργανωμένο πάνω και κάτω από το έδαφος.

«Πρόκειται για μια ευρεία ζώνη οχυρώσεων που συνδέονται μεταξύ τους με σήραγγες. Κάθε τέτοιο φρεάτιο φτάνει στην κορυφή και οι τρομοκράτες της Χαμάς βγαίνουν από εκεί στο έδαφος. Υπάρχουν πάνω από 500 φρεάτια και κάθε φρεάτιο έχει σύνδεση με ένα τζαμί, ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο», δήλωσε ο Γκαλάντ που προϊδέασε για το επόμενο στάδιο της «ολοκληρωτικής» μάχης μέσα στα επόμενα 24ωρα.

CNNi: Ισραήλ και Χαμάς πλησιάζουν σε συμφωνία

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης (14/11) το CNNi, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, Ισραήλ και η Χαμάς πλησιάζουν σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, η οποία περιλαμβάνει μακρά παύση των εχθροπραξιών.

«Το Ισραήλ και η Χαμάς πλησιάζουν σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ με αντάλλαγμα μια πολυήμερη παύση των εχθροπραξιών», ανέφερε το αμερικανικό δίκτυο. «Ορισμένοι όμηροι μπορεί να απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ επικαλούμενο και πληροφορίες από Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Οι πηγές του αμερικανικού καναλιού ανέφεραν ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές προσεγγίζουν σταδιακά σε μια συμφωνία, αλλά οι διαπραγματεύσεις παραμένουν ασταθείς και θα μπορούσαν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή. Εξάλλου, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο Λίβανο, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι η τελική φόρμουλα για τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ