ΚΟΣΜΟΣ

«Θρίλερ» με την επιχείρηση του IDF στο νοσοκομείο Αλ Σίφα: Αλληλοκατηγορίες Χαμάς - Ισραήλ

«Θρίλερ» με την επιχείρηση του IDF στο νοσοκομείο Αλ Σίφα: Αλληλοκατηγορίες Χαμάς - Ισραήλ
Η στιγμή που ο ισραηλινός στρατός εισβάλει στο νοσοκομείο Αλ Σίφα Israel Defense Forces / AP

Διαφορετικές εκδοχές αναφορικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα δίνουν Ισραήλ και Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι εντοπίστηκε οπλοστάσιο της οργάνωσης, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικό βίνετο. «Γελοία» χαρακτηρίζει τα  στοιχεία η Χαμάς.

Ειδικότερα, ο IDF δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο δείχνει όπλα και τεχνολογικό εξοπλισμό εντός του νοσοκομείου.

«Τα στρατεύματα των IDF συνεχίζουν την εξειδικευμένη και στοχευμένη επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο νοσοκομείο Σίφα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριζε πως το νοσοκομείο Αλ Σίφα αποτελεί «ορμητήριο», στρατηγική υποδομή της Χαμάς και ότι κατ' αυτόν τον τρόπο η οργάνωση χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό σαν «ανθρώπινη ασπίδα», γεγονός που διαψεύδεται από την ίδια την οργάνωση.

Μετά την έφοδο στο νοσοκομείο, ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το νοσοκομείο και αναδιατάχθηκε γύρω από το μεγάλο νοσοκομειακό συγκρότημα, όπου το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στεγάζεται μια βάση της Χαμάς, σύμφωνα με δημοσιογράφο που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το νοσοκομείο, στη δυτική πλευρά της Πόλης της Γάζας, βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες στο επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των Παλαιστίνιων μαχητών.

Χαμάς: «Ισραηλινοί θεατρινισμοί»

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ, μιλώντας στο Al Jazeera, δήλωσε πως περίμενε τους «ισραηλινούς θεατρινισμούς».

Ο Ναΐμ χαρακτήρισε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς «γελοιότητες», προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο ίδιος ο IDF να έφερε τα όπλα αυτά και να τα «φύτεψε» στο νοσοκομείο.

Ο ίδιος σημείωσε πως αυτά που παρουσίασαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις είναι «γελοία και άχρηστα» και πως «το Ισραήλ για ακόμη μια φορά απέτυχε να αποδείξει αυτό που ισχυρίζεται εδώ και εβδομάδες».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «στόχος του Ισραήλ είναι να ασκήσει πίεση στα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό και να εκτοπίσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, στην οποία κάνει λόγο για «κατασκευασμένα στοιχεία», αναφέροντας πως «κανείς δεν γνωρίζει τι κάνει ο ισραηλινός στρατός στο νοσοκομείο ή τι όπλα έφεραν μαζί τους για να ισχυριστούν ότι τα βρήκαν μέσα στο κτήριο».

ΟΗΕ: Εγκρίθηκε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Γάζα

Το βράδυ της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου εγκρίθηκε το ψήφισμα της Μάλτας στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη Γάζα.

Δώδεκα μέλη ψήφισαν υπέρ, κανένα κατά, ενώ η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχαν.

Το ψήφισμα ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς και την άμεση διάνοιξη εκτεταμένων ανθρωπιστικών διαδρόμων σε όλο τον θύλακα, προκειμένου να σωθούν και να προστατευθούν οι ζωές των αμάχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ