ΚΟΣΜΟΣ

Κογκρέσο: Αποφεύχθηκε η στάση πληρωμών στις ΗΠΑ για τρίτη φορά το 2023

Κογκρέσο: Αποφεύχθηκε η στάση πληρωμών στις ΗΠΑ για τρίτη φορά το 2023
To αμερικανικό Κογκρέσο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Senate Television via AP

Την παράλυση του αμερικανικού Δημοσίου το λεγόμενο shutdown απέτρεψε το  Κογκρέσο την Τετάρτη (15/11) εγκρίνοντας την επιμήκυνση του προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού κράτους, σε σπάνια επίδειξη ενότητας των κομμάτων στο παραπέντε της λήξης της προθεσμίας. 

Μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων που είχε δώσει το πράσινο φως προχθές Τρίτη (14/11), η Γερουσία ενέκρινε χθες Τετάρτη με συντριπτική πλειοψηφία (87 ψήφοι υπέρ, 11 κατά) τη συμφωνία που επιμηκύνει ως τα μέσα του Ιανουαρίου τον προϋπολογισμό ο οποίος θα έληγε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά μέσα στο 2023 που τα μέλη του Κογκρέσου συγκρούστηκαν για τα δημοσιονομικά, με την Ουάσιγκτον να φθάνει στα πρόθυρα κήρυξης στάσης πληρωμών –το χρέος των ΗΠΑ ξεπερνά τα 31 τρισ. δολάρια– την άνοιξη. Τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενοι ε υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους ήταν αντιμέτωποι με την ανεργία.

Όμως τελικά τα μέλη του Κογκρέσου αποφάσισαν να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους και να δώσουν στους εαυτούς τους δυο μήνες περιθώριο. Η επόμενη προθεσμία είναι η 19η Ιανουαρίου, δηλαδή αμέσως μετά την έναρξη των εσωκομματικών ψηφοφοριών ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ