ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως»: Νέα απόπειρα για την εκτόξευση του Starship μετά την έκρηξη του Απριλίου

«Πράσινο φως»: Νέα απόπειρα για την εκτόξευση του Starship μετά την έκρηξη του Απριλίου
Οι πρώτες στιγμές της εκτόξευσης τον Απρίλιο (SpaceX via AP)

«Πράσινο φως» από τις Ομοσπονδιακές Ρυθμιστικές Αρχές για δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης του Starship –του πιο ισχυρού πυραύλου που έχει κατασκευαστεί ποτέ- έλαβε η SpaceX, μετά από την αποτυχία και έκρηξη του συστήματος τον περασμένο Απρίλιο.

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας, που δίνει τις άδειες για τις εκτοξεύσεις των πυραύλων, δήλωσε την Τετάρτη ότι η SpaceX μπορεί να προχωρήσει, δεδομένου ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις –ασφαλείας, περιβάλλοντος αλλά και πολιτικής και οικονομικής ευθύνης.

Η ιστοσελίδα της SpaceX αναφέρει πως η εταιρεία στοχεύει σε ένα παράθυρο δύο ωρών την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, τότε η SpaceX έχει ενημερώσει το κοινό ότι ενδεχομένως η εκτόξευση να πραγματοποιηθεί τα πρωινά της 18ης, 19ης ή 20ης Νοεμβρίου.

Το διαστημικό σκάφος Starship και ο προωθητήρας «Super Heavy» αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τη SpaceX του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ, καθώς στόχος είναι να μεταφέρουν ανθρώπους στον Άρη.

Τα εν λόγω συστήματα θα συνδράμουν, επίσης, στην προσπάθεια της NASA να επιστρέψει στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια.

Βάσει όσων έχουν ανακοινωθεί, το Starship θα λειτουργήσει ως προσεληνωτής της αποστολής Artemis III, προγραμματισμένης αυτή τη στιγμή για το 2025.

Η αγωνία στη NASA για το τεστ της SpaceX έχει χτυπήσει… κόκκινο το τελευταίο διάστημα, δεδομένου ότι μια νέα αποτυχία μπορεί να επηρεάσει και το δικό της χρονοδιάγραμμα.

Η πολυαναμενόμενη εκτόξευση του Απριλίου έληξε μόλις μερικά λεπτά μετά την εκτόξευση, όταν το διαστημικό όχημα άρχισε να πέφτει και ξεκίνησε η λειτουργία αυτοκαταστροφής πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού.

Έκτοτε, η SpaceX έχει ανακατασκευάσει το σημείο εκτόξευσης (που διαλύθηκε από τον προωθητήρα) και προχώρησε σε ανανεώσεις του πυραυλικού συστήματος.

Το διαστημικό σκάφος έχει πάρει φωτιά πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού / (AP Photo/Eric Gay, File)

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας ολοκλήρωσε την έρευνα ασφαλείας της τον Σεπτέμβριο, ζητώντας από τη SpaceX να προχωρήσει σε 63 διορθωτικές κινήσεις.

Η ίδια διοίκηση ζήτησε και τη βοήθεια της Yπηρεσίας Ψαριών και Άγριας Ζωής για να ελέγξει τα περιβαλλοντικά μέτρα που είχαν ληφθεί.

Η εν λόγω έκθεση παραδόθηκε στις 14 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα η SpaceX να λάβει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει.

Με πληροφορίες από: SpaceX gets regulatory approval for megarocket, setting up Friday launch attempt, by Jackie Wattles

ΔΗΜΟΦΙΛΗ