ΚΟΣΜΟΣ

Λωζάνη: Διαδηλώσεις φοιτητών κατά Μακρόν για τη στάση του στο μεσανατολικό

Λωζάνη: Διαδηλώσεις φοιτητών κατά Μακρόν για τη στάση του στο μεσανατολικό
Στη Λωζάνη βρίσκεται από χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν AP Photo/Aurelien Morissard, Pool

Περίπου 200 άτομα διαδήλωσαν την Πέμπτη 16/11 στην πανεπιστημιούπολη της Λωζάνης για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και να καταγγείλουν τη στάση του απέναντι στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας αμαυρώνει την θερμή υποδοχή που έχει μέχρι στιγμής λάβει ο πρόεδρος Μακρόν μετά την άφιξή του στην Ελβετία το απόγευμα της Τετάρτης 15/11, για μια σπάνια διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Αρκετοί διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πανό που έγραφαν «Σταματήστε τη Γενοκτονία» ή «Ελεύθερη Παλαιστίνη», ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «Συνένοχος Μακρόν!», μετέδωσε το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων Keystone-ATS.

Οι 50 αστυνομικοί στο σημείο χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού για να σταματήσουν τους διαδηλωτές που επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Έπειτα από μερικά λεπτά έντασης επανήλθε η ηρεμία, με εξαίρεση τη «συναυλία της κατσαρόλας» από διαδηλωτές που χτυπούσαν ρυθμικά κατσαρόλες που είχαν μαζί τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα βρίσκεται στην Ελβετία μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης, 16/11. Θα εκφωνήσει ομιλία αφιερωμένη στην Ευρώπη ενώπιον ενός κατάμεστου αμφιθεάτρου στο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις φοιτητών.

Μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην πανεπιστημιούπολη και μέσα στο αμφιθέατρο όπου ο πρόεδρος θα μιλήσει στο πλευρό του Αλέν Μπερσέ, του προέδρου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων ανέφεραν ότι η άφιξη των δύο προέδρων έχει πυροδοτήσει έντονο διάλογο στην φοιτητική κοινότητα.

Από χθες Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος είχε ερωτηθεί για το θέμα από τον Τύπο και στη συνέχεια εξήγησε εκτενώς τη θέση της Γαλλίας στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, λέγοντας ότι είναι «ισορροπημένη» και «δεν έχει αλλάξει ποτέ». «Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τη Γαλλία», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ