ΚΟΣΜΟΣ

Ρομπότ χαρτογράφησης και εκρηκτική γέλη τα «όπλα» του IDF στα τούνελ της Χαμάς

Ρομπότ χαρτογράφησης και εκρηκτική γέλη τα «όπλα» του IDF στα τούνελ της Χαμάς
Τούνελ της Χαμάς Israel Defense Forces via AP

Με τη χρήση ρομπότ χαρτογράφησης και εκρηκτική γέλη περνά στην επόμενη φάση του πολέμου με τη Χαμάς ο ισραηλινός στρατός, θέτοντας ως στόχο την καταστροφή των στρατηγικής σημασίας για την οργάνωση τούνελ.

Μάλιστα, το δίκτυο των τούνελ, αποτελεί κομβικό μέρος της επόμενης φάσης του πολέμου, στην οποία όπως δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας βρισκόμαστε ήδη.

Για να εισέλθουν στις σήραγγες αυτές και να συλλέξουν απαραίτητες πληροφορίες για τη δράση της Χαμάς, οι δυνάμεις του IDF τοποθετούν εκρηκτική γέλη στην είσοδό τους και αφού αυτή ανατιναχθεί, καταστρέφονται τυχόν εκρηκτικοί μηχανισμοί που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των τούνελ.

Ο καθαρισμός των σηράγγων είναι σημαντικό μέρος της στρατιωτικής εκστρατείας κατά της Χαμάς, επισημαίνει Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.

Όταν δεν χρησιμοποιούν πυρομαχικά για τη χαρτογράφηση των τούνελ που εκτείνονται εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από τη Γάζα, ο στρατός αξιοποιεί ρομπότ παρακολούθησης και τεχνολογικά εργαλεία τα οποία μπορούν να κατευθυνθούν εξ αποστάσεως.

Η στρατηγική του Ισραήλ, τονίζει ο ίδιος, δεν είναι να στείλει δυνάμεις προς την άλλη πλευρά για να αντιμετωπίσει Παλαιστίνιους μαχητές, που θα είχαν το πλεονέκτημα της γνώσης της περιοχής.

«Δεν θέλουμε να πάμε εκεί κάτω. Ξέρουμε ότι μας άφησαν πολλές πλευρικές βόμβες (αυτοσχέδια εκρηκτικά)» εξήγησε.

«Ιστός» από τούνελ

Στο μεταξύ, οι είσοδοι που οδηγούν σε τούνελ είναι δεκάδες και φτάνουν σε βάθος τα 20 με 80 μέτρα.

Μέχρι στιγμής, ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει 130 τούνελ, αλλά δεν έδωσε στοιχεία για κατεδαφισμένες σήραγγες.

Οι σήραγγες είναι πιο δύσκολο να κατεδαφιστούν, σύμφωνα με τον αξιωματικό. Για την ανατίναξή τους απαιτούνται αρκετοί τόνοι πυρομαχικών τα οποία μεταφέρονται με φορτηγά και μόνο για να ανατιναχθούν μερικές εκατοντάδες μέτρα σήραγγας.

Περίπου τα μισά από τα φρεάτια στη ζώνη επιχείρησης του Μπεϊτ Χανούν είχαν καταστραφεί, αλλά διευκρινίζει μπορούν να ξαναχτιστούν.

«Είναι δύσκολο να πούμε πόσες σήραγγες (έχουν καταστραφεί) επειδή είναι όλες συνδεδεμένες» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο IDF κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως «ασπίδα» για τα τούνελ αυτά, με τους μαχητές της οργάνωσης να διαψεύδουν ρητά τους ισχυρισμούς αυτούς και να κάνουν λόγο για «κατασκευασμένα στοιχεία» τα όπλα τα οποία φέρεται να εντόπισαν οι ισραηλινές δυνάμεις στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Στο «μικροσκόπιο» τα ευρήματα από το Αλ Σίφα

Πάντως, ο ισραηλινός στρατός έχει θέσει στο «μικροσκόπιο» τον οπλισμό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που εντόπισε, για να ρίξει «φως» στις επόμενες κινήσεις της Χαμάς.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη (16/11) ότι «εικόνες σχετικές με ομήρους» εντοπίστηκαν σε υπολογιστές που κατασχέθηκαν κατά την επέμβαση του στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα.

Οι εικόνες βρέθηκαν σε υλικό που φέρεται να «ανήκει στη Χαμάς» δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας συνεχίζεται.

«Οι στρατιώτες ερευνούν κάθε όροφο, το ένα κτίριο μετά το άλλο, την ώρα που εκατοντάδες ασθενείς και μέλη του ιατρικού προσωπικού βρίσκονται ακόμη στο συγκρότημα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δυνάμεις που είναι εκεί τώρα φέρουν πάντως εξοπλισμό κατάλληλο να «σαρώσει» τα θεμέλια του Αλ Σίφα, ώστε να εντοπιστεί η είσοδος του «τούνελ της Γάζας» που φτάνει εκεί.

Προσπάθειες να μην διακυνδυνευτούν οι ζωές των ομήρων που βρίσκονται στα τούνελ

Και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες να μην χαθούν οι ζωές των 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ένας από τους ομήρους που αφέθηκε ελεύθερος δήλωσε ότι εκείνη και ακόμη δώδεκα άλλοι κρατούνταν σε μια σήραγγα.

Ο αξιωματικός σημείωσε πως υπάρχει μέριμνα, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο σήραγγες που ενδέχεται να κρύβουν ομήρους.

«Μερικές φορές λαμβάνουμε ενδείξεις ότι σε μια σήραγγα που μπορεί να σκοπεύουμε να καταστρέψουμε, να βρίσκονται όμηροι», είπε.

Τόνισε, δε, πως μπορεί να χρειαστούν μήνες για να καταστραφεί ολόκληρο το υπόγειο δίκτυο της Γάζας.

«Νομίζω ότι είναι πιο περίπλοκο από το μετρό της Νέας Υόρκης» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ