ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Η νεκρή όμηρος, το τούνελ κάτω από το Αλ Σίφα και η ξαφνική διακοπή στη διαπραγμάτευση

Γάζα: Η νεκρή όμηρος, το τούνελ κάτω από το Αλ Σίφα και η ξαφνική διακοπή στη διαπραγμάτευση
Ορισμένα από τα ευρήματα του Ισραηλινού στρατού κατά την έφοδο στα υπόγεια του νοσοκομείου Αλ Σίφα Israel Defense Forces via AP

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας με τον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει τις εφόδους σε τμήματα του νοσοκομείου Αλ Σίφα και τις επιχειρήσεις στο πεδίο να φέρνουν στο φως πολλά ευρήματα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους δείχνουν να «παγώνουν», αφού σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο «σύνδεσμος» μεταξύ Κατάρ και Ισραήλ αγνοείται μετά την εισβολή στο νοσοκομείο.

Οι μέχρι χθες πληροφορίες για τούνελ κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, σήμερα επιβεβαιώθηκαν πλήρως με το βίντεο του ισραηλινού στρατού έξω από το νοσοκομείο και τη σήραγγα που βρέθηκε σε πολύ μικρή απόσταση από τον περιβάλλοντα χώρο.

Μάλιστα, από χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει πως η αμερικανική κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της ακράδαντα στοιχεία για όσα υποστήριζαν εδώ και καιρό οι Ισραηλινοί. Ωστόσο, σε μια από τις δυσάρεστες ειδήσεις από τη Γάζα ήταν ο εντοπισμός μια νεκρής ομήρου από δυνάμεις του IDF.

Οπλοστάσιο το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Την είσοδο μιας σήραγγας της Χαμάς στο συγκρότημα του νοσοκομείου Αλ Σίφα ανακάλυψαν την Πέμπτη (16/11) οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και μάλιστα ανήρτησαν βίντεο που δείχνουν το τούνελ ανάμεσα σε κτήρια στο χώρο του νοσοκομείου.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι σε κοντινή απόσταση, τα στρατεύματα εντόπισαν επίσης ένα φορτηγό της Χαμάς με όπλα μέσα σε αυτό, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποίησε η ομάδας στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ο στρατός δίνει επίσης στη δημοσιότητα μια εικόνα που δείχνει όπλα που ανακαλύφθηκαν από τα στρατεύματα μέσα στο νοσοκομείο Αλ Γκουντς της πόλης της Γάζας.

Ένα άλλο σύνολο εικόνων που δημοσιεύθηκε από τους IDF δείχνει το εσωτερικό μιας σήραγγας της Χαμάς μέσα στο νοσοκομείο Ραντίσι.

Η νεκρή όμηρος κοντά στο νοσοκομείο

Λίγο νωρίτερα, ο IDF είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε τη σορό μιας ομήρου που είχε απαχθεί από τη Χαμάς. Η σορός της βρέθηκε κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού. Πρόκειται για την 65χρονη Yehudit Weiss, η οποία σύμφωνα με τους Times of Israel απήχθη από το Κιμπούτς Μπεέρι στις 7 Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής, ο IDF δεν έχει δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα αίτια του θανάτου της.

«Οι IDF εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά της», αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται πως «εθνικός στόχος είναι ο εντοπισμός των αγνοουμένων και η επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους».

Εμπλοκή στην επικοινωνία για τους ομήρους

Όταν ο ισραηλινός στρατός πήρε το πράσινο φως για την εισβολή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας τα ξημερώματα της Τετάρτης (15/11), η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ δεν γνώριζε πως θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Επί σχεδόν 40 ημέρες, περισσότεροι από 200 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς σε άγνωστο σημείο εντός της Λωρίδας της Γάζας. Η κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν πως ο διπλός στόχος της επιχείρησης στη Γάζα είναι η εξαφάνιση της Χαμάς και η διάσωση αυτών των ανθρώπων.

Η χθεσινή εισβολή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όμως από τον στρατό του Ισραήλ φαίνεται πως έχει φέρει απόλυτο σκοτάδι ξανά στις υπηρεσίες του Ισραήλ που μέσω Κατάρ επιχειρούν να βρουν τρόπο επιστροφής των ομήρων. Πηγή από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ μιλώντας στο CNN Greece αναφέρει πως ο Καταριανός σύνδεσμος μέσω του οποίου επικοινωνούνται τα αιτήματα της Χαμάς, αλλά και οι απαντήσεις του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων, επί της ουσίας έχει εξαφανιστεί.

Ρομπότ χαρτογράφησης και εκρηκτική γέλη

Με τη χρήση ρομπότ χαρτογράφησης και εκρηκτική γέλη περνά στην επόμενη φάση του πολέμου με τη Χαμάς ο ισραηλινός στρατός, θέτοντας ως στόχο την καταστροφή των στρατηγικής σημασίας για την οργάνωση τούνελ.

Μάλιστα, το δίκτυο των τούνελ, αποτελεί κομβικό μέρος της επόμενης φάσης του πολέμου, στην οποία όπως δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας βρισκόμαστε ήδη.

Για να εισέλθουν στις σήραγγες αυτές και να συλλέξουν απαραίτητες πληροφορίες για τη δράση της Χαμάς, οι δυνάμεις του IDF τοποθετούν εκρηκτική γέλη στην είσοδό τους και αφού αυτή ανατιναχθεί, καταστρέφονται τυχόν εκρηκτικοί μηχανισμοί που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των τούνελ.

Ο καθαρισμός των σηράγγων είναι σημαντικό μέρος της στρατιωτικής εκστρατείας κατά της Χαμάς, επισημαίνει Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.

Όταν δεν χρησιμοποιούν πυρομαχικά για τη χαρτογράφηση των τούνελ που εκτείνονται εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από τη Γάζα, ο στρατός αξιοποιεί ρομπότ παρακολούθησης και τεχνολογικά εργαλεία τα οποία μπορούν να κατευθυνθούν εξ αποστάσεως.

Στο «μικροσκόπιο» τα ευρήματα από το Αλ Σίφα

Πάντως, ο ισραηλινός στρατός έχει θέσει στο «μικροσκόπιο» τον οπλισμό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που εντόπισε, για να ρίξει «φως» στις επόμενες κινήσεις της Χαμάς.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη (16/11) ότι «εικόνες σχετικές με ομήρους» εντοπίστηκαν σε υπολογιστές που κατασχέθηκαν κατά την επέμβαση του στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα.

Οι εικόνες βρέθηκαν σε υλικό που φέρεται να «ανήκει στη Χαμάς» δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας συνεχίζεται.

«Οι στρατιώτες ερευνούν κάθε όροφο, το ένα κτίριο μετά το άλλο, την ώρα που εκατοντάδες ασθενείς και μέλη του ιατρικού προσωπικού βρίσκονται ακόμη στο συγκρότημα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δυνάμεις που είναι εκεί τώρα φέρουν πάντως εξοπλισμό κατάλληλο να «σαρώσει» τα θεμέλια του Αλ Σίφα, ώστε να εντοπιστεί η είσοδος του «τούνελ της Γάζας» που φτάνει εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ