ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο ομογενής βουλευτής Τζον Μπρεδήμας - Εξελέγη 11 φορές στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Πέθανε ο ομογενής βουλευτής Τζον Μπρεδήμας - Εξελέγη 11 φορές στη Βουλή των Αντιπροσώπων
News York Times/William E. Sauro (εικόνα από το σχετικό δημοσίευμα)

«Χορεύεις καλαματιανό;» 

Ήταν πριν από αρκετές δεκαετίες όταν ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης απευθύνει αυτή την ερώτηση στην Ελένη Γλυκατζή Αρβελέρ, Πρύτανη της Ακαδημίας του Παρισιού και Καγκελάριος όλων των Πανεπιστημίων του Παρισιού. Εκείνη τα χάνει. “I am John Bradimas”, της λέει στα Αγγλικά καλοσωρίζοντάς την στο παγκοσμίου φήμης αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Στη Νέα Υόρκη η κ. Αρβελέρ είχε ταξιδέψει με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν. Στο δείπνο που ακολούθησε ο Μιτεράν σχολίασε: «Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και η Πρόεδρος όλων των Πανεπιστημίων του Παρισιού δεν μίλησαν ούτε γαλλικά, ούτε αγγλικά. Μίλησαν ελληνικά. Ε! αυτό είναι αυτοκρατορία!».

Το περιστατικό αυτό καταγράφεται στις σελίδες του βιβλίου “Ελένη Γλυκατζή Αρβελέρ – Τα 600 μολύβια” και έρχεται στη μνήμη με αφορμή το θάνατο του μεγάλου Έλληνα, Τζον Μπρεδήμα.

GettyImages 73851565

O Tζον Μπρεδήμας (στο κέντρο) πλαισιωμένος από τον Τζον Κέρι (αριστερά) και τον Newt Gingrich (δεξιά). Πηγή: Chip Somodevilla/Getty Images/Ideal Image

Του ομογενή που διετέλεσε επί 11 θητείες στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την πολιτεία της Ιντιάνα και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Η καταγωγή του ήταν από την Καλαμάτα. Γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1927 στην Ιντιάνα. Εκεί ολοκλήρωσε τπ σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη, από όπου αποφοίτησε το 1954.

Ο Τζον Μπρεδήμας, το χρονικό διάστημα 1957- 1958, διατέλεσε βοηθός καθηγητής στο Saint Mary’s College, στο Notre Dame της Ιντιάνα. Επίσης, ήταν ο 13ος πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (1981-1992) και στη συνέχεια έγινε ισόβιο μέλος του.

john brademas

Πηγή: National Endowment for Democracy (NED)

Η πολιτική όμως ήταν η μεγάλη του αγάπη.

Εργαζόταν παράλληλα στο γραφείο του γερουσιαστή του Μίσιγκαν Πατ Μακναμάρα. Δύο φορές έθεσε υποψηφιότητα (το 1954 και το 1956), στο Κογκρέσο και κατάφερε τελικά να εκλεγεί με το Δημοκρατικό Κόμμα το 1959. Τα χρόνια 1959 – 1981 επανεξελέγη για άλλες δέκα χρονιές.

Τα Αμερικανικά ΜΜΕ φιλοξένησαν εκτενή δημοσιεύματα για το έργο του και το θάνατό του.

Capture

Στιγμιότυπο από τους Νew York Times και το σχετικό δημοσίευμα για το θάνατο του Τζον Μπραδήμα.

Η κηδεία του Τζον Μπρεδήμα θα γίνει την Παρασκευή το πρωί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ