ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αμηχανία και ψυχρότητα στη συνάντηση Σταϊνμάγιερ - Ερντογάν - Τι είπαν για τη Γάζα

Γερμανία: Αμηχανία και ψυχρότητα στη συνάντηση Σταϊνμάγιερ - Ερντογάν - Τι είπαν για τη Γάζα
AP Photo/Markus Schreiber

Μόνο λίγα λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρόεδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν. Οι φωτογραφίες απο τη συνάντηση φανερώνουν την αμηχανία και την ψυχρότητα στις σχεσεις των δυο κρατών.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος καλωσόρισε βλοσυρός, τον Τούρκο πρόεδρο και πόζαραν και οι δύο στους φωτογράφους. Ο Ερντογάν υπέγραψε τότε το βιβλίο επισκεπτών και ολοκληρώθηκε εκεί η συνάντηση μπροστά στις κάμερες.

AP Photo/Markus Schreiber

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας και παγκόσμια θέματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «οι επιθέσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη πρέπει να σταματήσουν και ότι η αντίδραση όλου του κόσμου ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημαντική».

Τόνισε επίσης «ότι πρέπει να καθιερωθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια και ότι κάθε μέρα που συνεχίζεται η αιματοχυσία, βγαίνει χαμένη η ανθρωπότητα».

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη συμφωνία τους ότι η δημιουργία δύο κρατών είναι η μόνη λύση για διαρκή ειρήνη και συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός και να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή το συντομότερο δυνατό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) Ζαφέρ Σαρίκαγια, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Εντίπ Σεμίχ Γιαλτσίν, ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ