ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Εγκαταλείπουν πεζοί το νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά το τελεσίγραφο - Διαψεύδει το Ισραήλ

Γάζα: Εγκαταλείπουν πεζοί το νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά το τελεσίγραφο - Διαψεύδει το Ισραήλ
Νοσοκομείο στη Γάζα AP Photo/Mohammed Dahman

Με τα πόδια εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας, ενώ όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν παραμένουν στο κτήριο.

Αυτό ανέφερε δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται στο σημείο, με τον ισραηλινό στρατό να διαψεύδει ότι διέταξε την εκκένωση και ότι η απομάκρυνση γίνεται μετά από αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο AFP, 450 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούν να να μετακινηθούν.

Νωρίτερα είχα ζητηθεί μέσα από μεγάφωνα η εκκένωση του νοσοκομείου από τον ισραηλινό στρατό σύμφωνα με το δημοσιογράφο.

Τι αναφέρει ο Ισραηλινός στρατός

Ο Ισραηλινός στρατός σε ανανοίνωσή του ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα το πρωί, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έκαναν δεκτό το αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου Shifa για να μπορέσουν επιπλέον κάτοικοι της Γάζας που βρίσκονταν στο νοσοκομείο και θα ήθελαν να εκκενωθούν, να το κάνουν μέσω της ασφαλούς διαδρομής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Σε κανένα σημείο οι IDF δεν διέταξαν την εκκένωση ασθενών ή ιατρικών ομάδων και στην πραγματικότητα πρότειναν ότι οποιοδήποτε αίτημα για ιατρική εκκένωση θα διευκολυνθεί από τις IDF», σημειώνει.

«Το ιατρικό προσωπικό θα παραμείνει στο νοσοκομείο για να υποστηρίξει τους ασθενείς που δεν είναι σε θέση να εκκενωθούν», προσθέτει το IDF.

Οι IDF λένε επίσης ότι παρείχαν επιπλέον τρόφιμα, νερό και ανθρωπιστική βοήθεια στο Shifa κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επικοινωνία με τον διευθυντή

Ο ισραηλινός στρατός επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικώς με τον διευθυντή του νοσοκομείου Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια για να του ζητήσει «την απομάκρυνση των ασθενών, των τραυματιών, των εκτοπισμένων και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και όλοι αυτοί να πάνε με τα πόδια προς την ακτή» που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο.

Εδώ και μέρες Ισραηλινοί στρατιώτες μπαίνουν στις υπηρεσίες του αλ Σίφα για να ανακρίνουν ανθρώπους στο εσωτερικό του, και κάνουν έρευνες "σε κάθε κτίριο", σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στο νοσηλευτικό αυτό συγκρότημα, που είναι το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου είχε ήδη αρνηθεί αυτήν την εβδομάδα προηγούμενη εντολή εκκένωσης που είχε λάβει τηλεφωνικώς, επικαλούμενος κυρίως την περιπλοκότητα μιας τέτοιας επιχείρησης.

Εδώ και μέρες το νοσοκομείο δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και οι επικεφαλής υπηρεσιών του αναφέρουν ότι δεκάδες ασθενείς έχουν πεθάνει «επειδή ζωτικής σημασίας ιατρικός εξοπλισμός έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης».

Τα περισσότερα νοσοκομεία της Γάζας δεν έχουν πλέον καύσιμα για να τροφοδοτήσουν τις γεννήτριές τους.

Το Ισραήλ έχει κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις για την εκκένωση του νοσοκομείου προς τα νότια, ωστόσο οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου λένε ότι πολλοί από τους ασθενείς δεν μπορούν να μετακινηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ