ΚΟΣΜΟΣ

Σεΐχης Κατάρ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Χαμάς-Ισραήλ για απελευθέρωση ομήρων

Σεΐχης Κατάρ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Χαμάς-Ισραήλ για απελευθέρωση ομήρων
Ο σεΐχης του Κατάρ Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι (AP Photo/Vahid Salemi, File)

Για «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειωθεί κατά τις συζητήσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς, κατά την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έκανε λόγο ο ηγέτης του Κατάρ.

«Τα ακανθώδη σημεία ειλικρινά σε αυτό το στάδιο είναι πιο πρακτικά, υλικοτεχνικά, όχι στην πραγματικότητα κάτι που αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της συμφωνίας», σύμφωνα με τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, ο οποίος μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

«Είναι πολύς ο δρόμος, όταν πλησιάσουμε πιο κοντά στον στόχο, τα επίπεδα αυτοπεποίθησης αυξάνονται και ελπίζουμε ότι φτάνουμε σε αυτό το σημείο», είπε ο Σεΐχης Μοχάμεντ σε δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, στη Ντόχα.

«Η συμφωνία περνά από σκαμπανεβάσματα κατά καιρούς τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά είμαι πιο σίγουρος ότι είμαστε αρκετά κοντά για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πίσω στα σπίτια τους», είπε, προσθέτοντας ότι μένουν μόνο μικρές διαφορές μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ για να επιλυθούν.

«Είμαστε συγκεντρωμένοι τις τελευταίες τέσσερις με πέντε εβδομάδες σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, δοκιμάσαμε κάθε τρόπο, όλους τους δυνατούς τρόπους για να διασφαλίσουμε ότι οι άμαχοι απελευθερώνονται και πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι», είπε ο αρχηγός του Κατάρ, σύμφωνα με το CNNi.

Αλλά και ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Φάινερ, δήλωσε στο ABC News ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα βρίσκονται σε «πολύ ευαίσθητο στάδιο».

«Υπήρξε σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ώρες», είπε ο Φάινερ και πρόσθεσε: «Μερικά από τα ζητήματα, είτε επρόκειτο για διαφωνίες, είτε έχουν περιοριστεί είτε – ή έχει επιτευχθεί συμφωνία, αλλά δεν είναι πλήρης».

Ο Φάινερ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα ήταν «πρόωρο» να πούμε ότι η συμφωνία ήταν αναπόφευκτη, «δεδομένου του πόσο κοντά έχουμε φτάσει στο παρελθόν».

Αυξάνεται η πίεση στον Νετανιάχου

Η πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία για την ασφαλή επιστροφή περίπου 240 ανθρώπων που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου αυξάνεται.

Το Σάββατο, ο Ισραηλινός ηγέτης διέψευσε δημοσιεύματα ότι το Ισραήλ εξετάζει πρόταση για την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 απαχθέντων, λέγοντας ότι όταν η κυβέρνηση έχει κάτι να πει, θα το αναφέρει.

Νωρίτερα, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post μετέδωσε πως έχει συνταχθεί σχέδιο συμφωνίας με τη παρέμβαση του Κατάρ το οποίο προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων –στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ ελπίζει ότι ένας σημαντικός αριθμός ομήρων μπορεί να απελευθερωθεί από την Χαμάς «μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε σήμερα, ο Μίχαελ Χερζόγκ Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ, στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στην εκπομπή This Week του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ