ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Εννέα οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό – Δεκάδες τραυματίες

Φιλιππίνες: Εννέα οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό – Δεκάδες τραυματίες
AP / PHILIPPINE RED CROSS

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του ισχυρότατου σεισμού μεγέθους 6,7 Ρίχτερ που έπληξε το πρωί της Παρασκευής τις νότιες Φιλιππίνες, ανεβάζοντας τους νεκρούς στους εννέα ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 15.

Την ίδια στιγμή οι καταστροφές από τον σεισμό είναι μεγάλες καθώς περισσότερα από 800 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές ή έχουν καταρρεύσει, τονίζει το εθνικό συμβούλιο μείωση και διαχείρισης των κινδύνων καταστροφών των Φιλιππίνων.

Ο σεισμός 6,7 βαθμών που έπληξε την περιοχή της νήσου Μιντανάο την Παρασκευή μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα), προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος της οροφής εμπορικού κέντρου στην Πόλη του Στρατηγού Σάντος, βγάζοντας πανικόβλητο κόσμο στον δρόμο.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ πάνω από 800 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, σύμφωνα με το εθνικό συμβούλιο μείωσης και διαχείρισης των κινδύνων καταστροφών.

Συνεργεία εντόπισαν κι άλλα πτώματα στα συντρίμμια κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης το σαββατοκύριακο.

Οι επιχειρήσεις έχουν κατά μεγάλο μέρος τους αποπερατωθεί, ωστόσο η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών συνεχίζει να λαμβάνει νέα στοιχεία από δεκάδες σεισμόπληκτα χωριά.

«Προσεύχομαι στον Θεό να μην αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των νεκρών, αλλά περιμένουμε ακόμη πληροφορίες» από διάφορες περιοχές, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της υπηρεσίας, ο Μαρκ Τίμπαλ.

Οι σεισμικές δονήσεις είναι καθημερινές στις Φιλιππίνες, αρχιπέλαγος που βρίσκεται πάνω στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, περιοχή όπου καταγράφεται έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα, κι εκτείνεται από την Ιαπωνία ως τη λεκάνη του Ειρηνικού περνώντας από τη νοτιοανατολική Ασία.

Οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις πάντως είναι πολύ ασθενείς για να γίνουν αισθητές από τους ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ