ΚΟΣΜΟΣ

«Ο IDF περικυκλώνει το ινδονησιακό νοσοκομείο» - Φόβοι επανάληψης της τραγωδίας στο Αλ Σίφα

«Ο IDF περικυκλώνει το ινδονησιακό νοσοκομείο» - Φόβοι επανάληψης της τραγωδίας στο Αλ Σίφα
Φωτογραφία αρχείου από τη μεταφορά τραυματιών σε νοσοκομείο της Γάζας AP Photo/Hatem Moussa

Την περικύκλωση του ινδονησιακού νοσοκομείου στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό ανακοίνωσε το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας νωρίς το πρωί της Δευτέρας (20/11), ενώ σημειώνεται πως «φοβούνται ότι θα συμβεί ό,τι και στο νοσοκομείο Αλ Σίφα».

Την ίδια ώρα καταγγέλλει πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον «12 ασθενείς και συγγενείς τους» σκοτώθηκαν και «δεκάδες τραυματίστηκαν» από ισραηλινό πλήγμα.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική και οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους» συμπληρώνεται.

Στο μεταξύ, το προσωπικό του ινδονησιακού νοσοκομείου δηλώνει πως θα παραμείνει για να περιθάλψει τους τραυματίες, τη στιγμή που εντός του χώρου βρίσκονται περίπου 700 άτομα.

Και ενώ ο κλοιός στο νοσοκομείο στενεύει, το al jazeera σημειώνει πως οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δίνουν εντολή στους κατοίκους της πόλης Χαν Γιούνις, να εκκενώσουν.

«Ό,τι συνέβη στη βόρεια Γάζα, συμβαίνει τώρα και στο νότο» σχολιάζει ο ανταποκριτής του μέσου.

Τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι πέθαναν σε νοσοκομείο μετά τον βομβαρδισμό της Χαν Γιούνες

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι πέθαναν σε νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφού διακομίστηκαν εκεί μετά τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ το Σάββατο της πόλης Χαν Γιούνες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Δεκάδες ασθενείς, ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι, έλαβαν φροντίδα «για σοβαρά εγκαύματα» στο νοσοκομείο Νάσερ, επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση αργά χθες Κυριακή, επικαλούμενη το προσωπικό της στο νοσοκομείο.

Η πόλη Χαν Γιούνες βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο από το νοσοκομείο, πρόσθεσαν οι MSF, σημειώνοντας ότι συνολικά 122 ασθενείς διακομίστηκαν στο Νάσερ μετά το ισραηλινό πλήγμα.

«Το νοσοκομείο είναι υπερπλήρες», τόνισαν οι MSF.

Μέχρι χθες το μεσημέρι το νοσοκομείο είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν 50 άνθρωποι είχαν πεθάνει. Φωτοειδησεογράφος δήλωσε στο dpa ότι είδε σειρές από σακούλες πτωμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες.

Το Ισραήλ ζητεί εδώ και εβδομάδες από τους Παλαιστίνιους να φύγουν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να μετακινηθούν προς νότο, λέγοντας ότι θα είναι πιο ασφαλείς εκεί.

Όμως ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα πλήγματα εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα σύντομα θα επεκταθούν προς τον νότο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 20.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν πιο νότια μόνο χθες.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha) επεσήμανε σήμερα ότι ο αριθμός αυτός βασίζεται στις εκτιμήσεις των παρατηρητών του οργανισμού που βρίσκονται επί τόπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι ταξίδευαν με λεωφορεία ή άμαξες που έσερναν γαϊδούρια, ενώ άλλοι ήταν πεζή.

Περισσότεροι από 1,7 εκατ. άνθρωποι είναι πλέον εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, περίπου τα τρία τέταρτα του συνολικού πληθυσμού του θύλακα.

IDF: Οι όμηροι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Σε νεότερη ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι παρουσίασε υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που, όπως ισχυρίζεται, είναι από το Αλ Σίφα, στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF το βίντεο καταγράφει δύο ομήρους, να μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

«Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται τώρα αυτοί οι όμηροι», ανέφερε.

Κατά τον Χαγκάρι δείχνει επίσης ένα τζιπ των IDF που αφαιρέθηκε από το Ισραήλ στο νοσοκομείο, καθώς και ένα λευκό pick-up που, όπως είπε, ήταν του τύπου που χρησιμοποιούσαν οι κομάντος της Χαμάς όταν επιτέθηκαν στο Ισραήλ.

«Μέχρι τώρα η αλήθεια είναι ξεκάθαρη – η Χαμάς ασκεί τρομοκρατία από τα νοσοκομεία», υπογράμμισε.

Χαμάς: «Συμφωνήθηκε εκεχειρία για την απελευθέρωση ομήρων» - Διαψεύδει το Ισραήλ

Πριν το ισραηλινό χτύπημα η Χαμάςείχε ανακοινώσει πως συμφωνήθηκε προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων, με πηγές, όμως της ισραηλινής κυβέρνησης να διαψεύδουν τον ισχυρισμό.

Ειδικότερα, αντιπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε στην ιορδανική εφημερίδα Αλ Γαντ («Αύριο») ότι συμφωνήθηκε να κηρυχθεί σήμερα, Δευτέρα (20/11) κατάπαυση του πυρός η οποία θα έχει διάρκεια από τέσσερις ως πέντε ημέρες σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 50 ομήρων.

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση του Ισραήλ διέψευσε την πληροφορία αυτή μιλώντας στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Σύμφωνα με την Αλ Γαντ, ο αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε πως η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή στις 11:00 και προβλέπει επίσης την αποφυλάκιση περίπου 150 γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ. Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή με ανεξάρτητο τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ