ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία:Ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοινώνει σήμερα τη νέα του κυβέρνηση

Ισπανία:Ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοινώνει σήμερα τη νέα του κυβέρνηση
AP Photo/Manu Fernandez

Στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας, ο επανεκλεγείς σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ θα ανακοινώσει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την  νέα του  κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση του σοσιαλιστή Ισπανού πρωθυπουργού είναι να διατηρήσει τον βασικό πυρήνα των συνεργατών του, ενώ τα υπουργεία θα συνεχίσουν να είναι 22 όπως μέχρι σήμερα ενώ οι γυναίκες υπουργοί θα είναι 12.

Επίσης φέρεται να έχει αποφασιστεί οι 4 αντιπροεδρίες της κυβέρνησης να είναι ξανά σε χέρια γυναικών.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο συνασπισμός 15 αριστερών κομμάτων Sumar με τον οποίο το Psoe θα συγκυβερνήσει θα έχει 5 υπουργεία, όσα είχαν και οι Unidas Podemos στην προηγούμενη θητεία. Ωστόσο ο σκληρός πυρήνας των Podemos (οι οποίοι συμμετέχουν στο Sumar) απομακρύνεται από την κυβέρνηση.

Βάσει των ισπανικών μέσων ενημέρωσης η υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα, η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες και η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίας - η επικεφαλής του ήσσονος εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Sumar - αναμένεται να διατηρήσουν όλοι το πόστο τους.

Σε ότι αφορά την υπουργό Οικονομίας Νάντια Καλβίνο, η οποία ηγείται της κούρσας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο τέλος του χρόνου, είναι πιθανόν να διατηρήσει μέχρι τότε την θέση της στο ισπανικό υπουργικό συμβούλιο, όπως μετέδωσε σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena SER και έγραψε η εφημερίδα El Pais.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ