ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας στη Βολιβία - Δεκατρείς νεκροί από θερμοπληξία

Καύσωνας στη Βολιβία - Δεκατρείς νεκροί από θερμοπληξία
Αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Βολιβία λόγω καύσωνα και δασικών πυρκαγιών AP Photo/Juan Karita

Από θερμοπληξία πέθαναν 13 πολίτες στη Βολιβία τις τελευταίες ημέρες, με τη χώρα να βρίσκεται ενώπιον ενός άνευ προηγουμένου κύματος καύσωνα. 

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της τη Δευτέρα (20/11) η υπουργός Υγείας, Μαρία Ρενέ Κάστρο δήλωσε πως και οι 13 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, βρίσκονταν στη νομαρχία Σάντα Κρους (ανατολικά), που συνορεύει με τη Βραζιλία, με την ίδια να διευκρινίζει πως όλα τα θύματα έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη ή αρτηριακή υπέρταση.

Στο «100% των περιπτώσεων, υπήρξε αφυδάτωση, ακραία ή μέση προς ακραία. Αυτός είναι ο λόγος που πέθαναν οι άνθρωποι», πρόσθεσε η υπουργός.

Η εθνική μετεωρολογική και υδρολογική υπηρεσία (SENAMHI) ανέφερε παράλληλα πως σε τουλάχιστον 15 πόλεις, στο βόρειο, στο ανατολικό και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, καταγράφτηκαν ρεκόρ ζέστης.

Σε χωριά της νομαρχίας Σάντα Κρους, η θερμοκρασία κυμάνθηκε μεταξύ των 36 βαθμών Κελσίου και των 41 βαθμών Κελσίου.

Ρεκόρ θερμοκρασίας σημειώθηκε στην πόλη Γιακουίβα, στα σύνορα με την Αργεντινή, όπου το θερμόμετρο έφθασε τους 44,9 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, που ήταν 43 βαθμούς Κελσίου και καταγράφεται το 1974.

Επιδεινώνουν το κλίμα οι δασικές πυρκαγιές

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα σε ορισμένους νομούς στα βορειοανατολικά και δυτικά της χώρα λόγο των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται και που δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

Την αύξηση της θερμοκρασίας επιδεινώνει η καύση δασών και χορτολιβαδικών εκτάσεων για να αυξηθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε στάχτη πάνω από 29 εκατομμύρια στρέμματα γης, συμπεριλαμβανομένων 20 εκατ. στρεμμάτων χορτολιβαδικών εκτάσεων και 9,35 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βολιβίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ