ΚΟΣΜΟΣ

Iσραήλ: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων της Χαμάς

Iσραήλ: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων της Χαμάς
AP Photο

Yπουργικό συμβούλιο στις 20:00 αναμένεται να λάβει χώρα στο Ισραήλ προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων της Χαμάς.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, μεσολαβητής του Κατάρ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης (21/11) ότι η επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα βρίσκεται στο «τελικό στάδιο».

«Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε επίτευξη συμφωνίας, είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι» ανέφερε μέσω Χ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al Ansari.

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία θα περιλαμβάνει απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων ομήρων από τη Χαμάς και απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που κρατούνται από το Ισραήλ.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στις 20:00

Το υπουργικό συμβούλιο έχει οριστεί να συνεδριάσει σήμερα στις 20:00, «υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων μας», αναφέρει το Γραφείο του Iσραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πριν από τις 20:00, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσουν για να εγκρίνουν επίσης τη συμφωνία.

Σε συνάντησή του με εφεδρικούς στρατιώτες στο νότιο Ισραήλ νωρίτερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι «προχωράμε» προς μια συμφωνία. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να πω πάρα πολλά, ακόμη και τώρα, αλλά ελπίζω να έχουμε καλά νέα σύντομα».

Πηγή Λευκού Οίκου στο CNN Greece: Απελευθερώνονται 50 όμηροι από τη Χαμάς - Αναμένονται ανακοινώσεις

Στο μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση για απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε νωρίτερα πηγή από τον Λευκό Οίκο που μίλησε στο CNN Greece.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανάμεσα σε αυτούς που θα απελευθερωθούν, θα είναι και ένας τρίχρονος με αμερικανική υπηκοότητα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που θα επιτευχθεί, θα συμπεριλαμβάνεται κατάπαυση του πυρός, διάρκειας τεσσάρων έως πέντε ημερών.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, για κάθε όμηρο που απελευθερώνεται, θα αφήνονται ελεύθεροι τρεις γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια το πρωί της Τρίτης 21/11, αξιωματούχοι της οργάνωσης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ.

«Το κίνημα (σ.σ. η Χαμάς) έδωσε την απάντησή του στους αδελφούς από το Κατάρ και στους μεσολαβητές. Πλησιάζουμε στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, σε λακωνικό μήνυμά του στα αραβικά που εστάλη σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων –ανάμεσά τους στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters– από το γραφείο του.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, οι δυο παρατάξεις πράγματι αποδέχθηκαν συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας μένουν να ανακοινωθούν επίσημα από το Κατάρ και τους μεσολαβητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ