ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Βασιλική υποδοχή για τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας στο Λονδίνο

Βρετανία: Βασιλική υποδοχή για τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας στο Λονδίνο
AP Photo/Frank Augstein, Pool

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ έγινε σήμερα Τρίτη δεκτός με μεγάλες τιμές από τη βρετανική βασιλική οικογένεια κατά την έναρξη της επίσημης επίσκεψής του που έχει στόχο την ενίσχυση των εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Λονδίνο και Σεούλ θέλουν να δείξουν το πνεύμα αμοιβαίας κατανόησής τους, καθώς η Βρετανία εργάζεται για να ενισχύσει τις συμμαχίες της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μεσούσης της έντασης με την Κίνα, ενώ η Νότια Κορέα ανησυχεί για τη στρατιωτική προσέγγιση μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.

Η τριήμερη επίσκεψη του Νοτιοκορεάτη ηγέτη, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του Κιμ Κέον Χι, θα σηματοδοτηθεί αύριο, Τετάρτη, από την έναρξη διαπραγματεύσεων ενόψει μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου και νέων στρατιωτικών συνεργασιών απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και διάδοχος του θρόνου και η σύζυγός του Κέιτ υποδέχθηκαν το προεδρικό ζεύγος στο ξενοδοχείο του σήμερα το πρωί, πριν από το διπλωματικό και οικονομικό σκέλος της επίσκεψής του και πριν από μια τελετή με τον βασιλιά Κάρολο Γ΄και τη βασίλισσα Καμίλα, με επιθεώρηση των στρατευμάτων και πομπή με άμαξες έως τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

AP Photo/Alberto Pezzali
Jonathan Brady/Pool Photo via AP

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, τον οποίο επικαλούνταν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, παρουσίασε το ταξίδι του στο Λονδίνο ως «εφαλτήριο για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, δίνοντας έμφαση στην επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία».

Η Βρετανία, από την πλευρά της, επιδιώκει να υπογράψει συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου σε όλα τα πεδία μετά το Brexit, με τη συντηρητική κυβέρνηση να εξαίρει τις νέες δυνατότητες που επέτρεψε η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Λονδίνο επιδιώκει κυρίως να ενισχύσει τις σχέσεις του με τις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, σε οικονομικό επίπεδο, υπογράφοντας πρόσφατα την ένταξή της στην υπερειρηνική συνεργασία ελευθέρου εμπορίου, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας. Το Λονδίνο υπέγραψε φέτος σημαντική στρατιωτική συμφωνία με το Τόκιο, που θεωρείται ως ένας τρόπος αντίδρασης στις αυξανόμενες φιλοδοξίες της Κίνας στην περιοχή.

Chris Jackson/Pool Photo via AP

Ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης είναι ο δεύτερος αρχηγός κράτους που γίνεται δεκτός κατά την επίσημη επίσκεψή του από τον Κάρολο Γ' μετά την άνοδό του στον θρόνο. Πρώτος ήταν ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα το φθινόπωρο του 2022. Ο βασιλιάς έχει δεχθεί ωστόσο αρκετούς ηγέτες όπως ο Τζο Μπάιντεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Γιουν Σουκ Γέολ είχε συναντήσει πέρυσι τον Κάρολο όταν πήγε στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Τότε δέχθηκε επικρίσεις από την αντιπολίτευση στη χώρα του γιατί δεν απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα στο Ουέστμινστερ όπου η σορός της είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος είχε επικαλεστεί την κυκλοφοριακή συμφόρηση στη βρετανική πρωτεύουσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ