ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα δεχτεί την πολιτική του Ισραήλ απεγκατάστασης των Παλαιστινίων

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα δεχτεί την πολιτική του Ισραήλ απεγκατάστασης των Παλαιστινίων
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AP Photo/Markus Schreiber)

Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί την πολιτική του Ισραήλ για απεγκατάσταση των Παλαιστινίων από της Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε την Τρίτη 22/11 ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ είναι «κράτος τρομοκρατίας».

«Δεν μπορούμε και δεν θα ανεχτούμε την πολιτική του κράτους του Ισραήλ, το οποίο μεγάλωσε με τη συνεχή κατοχή, την κατάληψη εδαφών και τη σφαγή των καταπιεσμένων, να καταστήσει τη Γάζα ακατοίκητη», δήλωσε ο Ερντογάν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Αλγερίας-Τουρκίας σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ερντογάν πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στην πρωτεύουσα Αλγέρι για να συναντηθεί με τον Αλγερινό ομόλογό του Abdelmadjid Tebboune και να συμμετάσχει στη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Αλγερίας, όπου οι πρόεδροι συζήτησαν επίσης τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

«Οι επιθέσεις, στις οποίες περισσότεροι από 13.000 Παλαιστίνιοι αδελφοί μας μαρτύρησαν, αποκάλυψαν για άλλη μια φορά το αληθινό πρόσωπο, την πρόθεση και τον σκοπό του Ισραήλ και των υποστηρικτών του», σημείωσε ο Ερτογάν.

«Από αυτή την άποψη, είναι πολύ σημαντικό τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από Ισραηλινούς ηγεμόνες να μην μείνουν χωρίς κυρώσεις», πρόσθεσε.

Όλες οι «ευσυνείδητες» χώρες, μαζί με τον Ισλαμικό Κόσμο, έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ δεν θα επιχειρήσει ξανά «παρόμοιες φρικαλεότητες», είπε, τονίζοντας: «Πρέπει να το γνωρίζουμε μια για πάντα. Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος. Δεν χρειάζεται να διστάζουμε να το πούμε αυτό. Αυτή είναι η αλήθεια που ξέρουμε. Αυτή είναι η περίπτωση».

Το Ισραήλ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη, είπε ο Ερντογάν.

«Ο Νετανιάχου είναι χαμένος. Ακόμη και ο ισραηλινός λαός δεν υποστηρίζει πλέον τον Νετανιάχου», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να ξεχαστεί το ζήτημα των πυρηνικών όπλων και των ατομικών βομβών, την ύπαρξη των οποίων αρνούνται οι Ισραηλινοί υπουργοί.

«Ισραήλ, πες αν έχεις ατομική βόμβα ή όχι. (Αυτό) Δεν μπορώ να πω. Αλλά κοίτα, το λέμε. Ισραήλ, έχεις την ατομική βόμβα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες τόσο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για αυτό το θέμα, το οποίο απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ