ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: Σύμφωνος με Χάμοντ για διατήρηση της πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Σόιμπλε: Σύμφωνος με Χάμοντ για διατήρηση της πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.
REUTERS/ HANNIBAL HANSCHKE

Σύμφωνος με τις δηλώσεις του βρετανού ομολόγου του Φίλιπ Χάμοντ, ότι οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα πρέπει να διατηρήσουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του νεοδιορισμένου υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, ο Σόιμπλε σημείωσε πως τη βρίσκει λογική, ενώ όπως είπε θα έχει τηλεφωνική επικονωνία σύντομα μαζί του.

Ο Σόιμπλε πρόσθεσε εξάλλου ότι η Ομάδα των Είκοσι (G20), οι υπουργοί Οικονομικών της οποίας συναντώνται στην Κίνα την ερχόμενη εβδομάδα, είναι αποφασισμένη να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες του Brexit.

"Το θέμα είναι να φροντίσουμε ώστε οι συνέπειες για την Βρετανία, για το υπόλοιπο της Ευρώπης, για την Γερμανία και για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας να είναι όσο το δυνατόν θετικές και όσο το δυνατόν λιγότερο αρνητικές", δήλωσε ο Σόιμπλε.

Ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζακ Λιου, από την πλευρά του κάλεσε την ΕΕ και τους Βρετανούς αξιωματούχους να είναι πραγματιστές και ευέλικτοι στις συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

"Πιστεύουμε ότι είναι προς το μέγιστο συμφέρον της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργήσει μια πολύ ολοκληρωμένη σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ", πρόσθεσε ο Λιου αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

"Πιστεύουμε ότι έχει καθοριστική σημασία οι διαπραγματεύσεις να γίνουν με πραγματισμό, διαφάνεια και ηπιότητα και οι δύο πλευρές να δείξουν ευελιξία", κατέληξε ο Λιου έπειτα από συνάντηση με τον Σόιμπλε στο Βερολίνο. Ο αμερικανός υπουργός στη συνέχεια πρόκειται να συναντηθεί με τον Χάμοντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ