ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Πάνω από 15 «αδέσποτα» ιγκουάνα καταστρέφουν το περιβάλλον - Απαγόρευση εισαγωγής στη χώρα

Ταϊλάνδη: Πάνω από 15 «αδέσποτα» ιγκουάνα καταστρέφουν το περιβάλλον - Απαγόρευση εισαγωγής στη χώρα
Pexels

Οι αρχές της Ταϊλάνδης αιχμαλώτισαν πάνω από 150 αδέσποτα ιγκουάνα που αλώνιζαν στην ύπαιθρο, επιτίθονταν σε αγροκτήματα και κατέστρεφαν το τοπικό περιβάλλον, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι συγκεκριμένες σαύρες αποτελούν εισαγώμενα είδη, δεν συναντώνται στη χώρα. Προέρχονται από την Κεντρική και Νότια Αμερική, αλλά γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς ως κατοικίδια στην Ταϊλάνδη.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα για τις δραστηριότητες των φυτοφάγων ερπετών, τα οποία πιστεύεται ότι, αν και κατοικίδια, είτε έχουν δραπετεύσει είτε έχουν απελευθερωθεί σκόπιμα στη φύση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Τμήμα Εθνικών Πάρκων, Άγριας Ζωής και Προστασίας Φυτών (DNP) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 134 ιγκουάνα είχαν συλληφθεί στην περιοχή Πατάνα Νικόμ και Λοπμπούρι, περίπου 160 χιλιόμετρα βόρεια της Μπανγκόκ.

Ακόμη έξι ανακαλύφθηκαν στο Ούντον Θάνι, στα βορειοανατολικά της χώρας, και άλλα 23 σε άλλα μέρη της Ταϊλάνδης.

«Πολλά ιγκουάνα ζουν στην άγρια φύση στην επαρχία Λοπμπούρι και καταστρέφουν τη γεωργική παραγωγή των αγροτών», ανέφερε ανακοίνωση της DNP.

«Ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός έχει επηρεάσει το περιβάλλον και τα οικολογικά συστήματα, προκαλώντας προβλήματα στους ντόπιους κατοίκους».

Πάνω από 3.600 κατοικίδια ιγκουάνα

Τα ιγκουάνα που μπορεί να φτάσουν σε μήκος πάνω από 1,5 μέτρο, θα φυλάσσονται σε κέντρα άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένου ενός στο Nakhon Nayok, βορειοανατολικά της Μπανγκόκ.

Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι περίπου 260 άτομα σε 61 επαρχίες έχουν ενημερώσει τους αξιωματούχους ότι κατέχουν πάνω από 3.600 κατοικίδια ιγκουάνα συνολικά.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι αξιωματούχοι απαγόρευσαν την εισαγωγή αυτών των ερπετών λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Οι αρχές δήλωσαν ότι οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών και πρόστιμο έως ένα εκατομμύριο μπάτ – το νόμισμα της Ταϊλάνδης - που αντιστοιχεί σε περίπου 26055 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ