ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Σωστή η συμφωνία για τους ομήρους, ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί

Νετανιάχου: Σωστή η συμφωνία για τους ομήρους, ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί
O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν νετανιάχου Abir Sultan/Pool Photo via AP

Η συμφωνία των ομήρων δεν περιλαμβάνει την «απελευθέρωση των εγκληματιών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (22/11) ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποκαλύπτοντας περισσότερες λεπτομέρειες από τη συμφωνία για την 4ημερη ανθρωπιστική παύση των μαχών στη Γάζα. 

Ο Νετανιάχου απέδωσε την επιτυχία της συμφωνίας στον συνδυασμό της «συνεχιζόμενης στρατιωτικής και διπλωματικής πίεσης» που είχε ασκήσει το Ισραήλ στη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων.

«Διεξάγαμε σκληρές διαπραγματεύσεις, παλέψαμε για να βελτιώσουμε τη συμφωνία», είπε.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα απελευθερώσει περίπου 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους, ως «σωστή επιλογή». Ξεκαθάρισε πάντως, ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι το Ισραήλ να πετύχει όλους τους στόχους του. «Έχουμε ευθύνη να διασώσουμε ομήρους· δεν μπορεί να γίνει πάντα μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων».

«Νικάμε, και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι να φτάσουμε στην απόλυτη νίκη» διεμήνυσε.

Είπε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη και τον ευχαρίστησε που ενέργησε, για να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στη συμφωνία.

«Πιστεύω ότι αυτός ο συνδυασμός [διπλωματικών και στρατιωτικών προσπαθειών] θα επιτρέψει την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων στα επόμενα στάδια», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά τη Χαμάς στο βορρά και στο νότο, κάτι που κατέστη δυνατό μόνο «χάρη στον ηρωισμό και το θάρρος ισραηλινών στρατιωτών».

Επεσήμανε παράλληλα, ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύεται κάθε πιθανή ευκαιρία να φέρει ομήρους με ασφάλεια στην πατρίδα ενώ διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια των Ισραηλινών στρατιωτών θα είναι εγγυημένη κατά τη διάρκεια της «προσωρινής εκεχειρίας».

Αναγνώρισε επίσης ότι «η νίκη έχει τεράστιο τίμημα», αναφερόμενος στους 70 στρατιώτες που έπεσαν πολεμώντας στη Γάζα τον περασμένο μήνα.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι στη συνάντηση με τους συγγενείς των ομήρων του είπαν ότι θέλουν ο Ισραηλινός Στρατός «να συνεχίσει μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη» και ορκίστηκε ότι αυτό θα κάνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ