ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δύο αεροδρόμια της χώρας παραμένουν κλειστά ένα μήνα μετά τις αεροπορικές επιδρομές

Συρία: Δύο αεροδρόμια της χώρας παραμένουν κλειστά ένα μήνα μετά τις αεροπορικές επιδρομές
Αεροδρόμιο του Χαλεπίου στη Συρία ΑΠΕ/ΜΠΕ

Εκτός λειτουργίας παραμένουν τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου παραμένουν εκτός λειτουργίας, μετά από τις επιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας

Πρόκειται για το μεγαλύτερης διάρκειας κλείσιμο από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία το 2011, ανακοίνωσε σήμερα μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Ισραήλ έχει διεξάγει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στο συριακό έδαφος από το 2011, στοχοθετώντας θέσεις του ισραηλινού στρατού και οργανώσεων που συνδέονται με το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Οι πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Δαμασκού, το μεγαλύτερο της Συρίας, έχουν διακοπεί από τις 22 Οκτωβρίου μετά τα ισραηλινά πλήγματα στους κύριους διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης. Παρόμοια πλήγματα την ίδια ημέρα έθεσαν εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο του Χαλεπίου, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας.

Τα δύο αεροδρόμια παραμένουν κλειστά παρότι έχουν τελειώσει οι επισκευαστικές εργασίες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Αν και το Ισραήλ έχει στοχοθετήσει επανειλημμένα το αεροδρόμιο της Δαμασκού, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο αερολιμένας κλείνει για τόσο μεγάλο διάστημα, υπογράμμισε.

Οι συριακές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει τους λόγους γι αυτό το παρατεταμένο κλείσιμο στα δύο αεροδρόμια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, η κυκλοφορία εκτρέπεται προς το αεροδρόμιο της παράκτιας πόλης Λαττάκεια, που είναι μικρότερο και λιγότερο εξοπλισμένο.

Η παρουσία ρωσικής στρατιωτικής βάσης μέσα στο αεροδρόμιο, το προστατεύει από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να μεταβαίνουν στη Λαττάκεια οδικώς (απέχει σχεδόν 350 χλμ από τη Δαμασκό) για να πετάξουν προς περιορισμένους προορισμούς, ανάμεσα στους οποίους είναι η Ρωσία, το Ιράν και το Ιράκ.

Οι Σύροι που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες και από τις Ηνωμένες Πολιτείες περνούν γενικά από τα αεροδρόμια της Βηρυτού και του Αμάν, λόγω της απουσίας απευθείας πτήσεων προς τη Συρία.

Επιπλέον, το Ισραήλ διεξήγαγε σήμερα αεροπορικά πλήγματα κοντά στη Δαμασκό εναντίον δύο στόχων της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Η Χεζμπολάχ και το Ιράν υποστηρίζουν στρατιωτικά το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ στον πόλεμο.

"Ο σιωνιστής εχθρός πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση με δύο πυραύλους... στοχεύοντας ορισμένες θέσεις κοντά στη Δαμασκό", δήλωσε συριακή στρατιωτική πηγή σε ανακοίνωση που μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

"Οι δυνάμεις μας της αντιαεροπορικής άμυνας απάντησαν στην επίθεση και κατέρριψαν έναν από τους πυραύλους", πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για "υλικές ζημιές".

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε στη συνέχεια ότι "τέτοιες εγκληματικές ενέργειες απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής", σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA

Το Ισραήλ σχολιάζει σπάνια τις επιθέσεις του στη Συρία αλλά δηλώνει ότι θέλει να εμποδίσει το Ιράν να εγκατασταθεί μπροστά στην πόρτα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ