ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κατέρριψαν drones των Χούθι της Υεμένης

ΗΠΑ: Κατέρριψαν drones των Χούθι της Υεμένης
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Το Αμερικανικό αντιτορπιλικό κλάσης Άρλι Μπερκ, USS Thomas Hudner, κατέρριψε σήμερα, Πέμπτη 23/11 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα-καμικάζι προερχόμενα από περιοχές της Υεμένης ελεγχόμενες από τους φιλοϊρανούς σιίτες αντάρτες Χούθι, ανακοίνωσε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο το οποίο είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

«Τα drones καταρρίφθηκαν ενώ το αμερικανικό πολεμικό πλοίο εκτελούσε περιπολία στην Ερυθρά Θάλασσα. Το σκάφος δεν υπέστη καμιά ζημιά και κανένα μέλος του πληρώματός του δεν υπέστη τραυματισμό», διευκρίνισε.

Ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η πιο πολύνεκρη επίθεση από ιδρύσεως κράτους το 1948, εγείρει φόβους κλιμάκωσης στην περιφέρεια, με το εβραϊκό κράτος μαζί με τους συμμάχους του από τη μια και από την άλλη τον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης», που αποτελείται από οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν, ιδίως τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι.

Χθες Τετάρτη το Ισραήλ ανακοίνωσε πως αναχαίτισε «πύραυλο κρουζ» που πέταγε προς το νότιο τμήμα της επικράτειάς του. Την ευθύνη ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι.

«Οι δυνάμεις μας εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον διαφόρων στρατιωτικών στόχων στη ισραηλινή οντότητα», στο νότιο τμήμα του Ισραήλ, ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα των Χούθι, ο Γιαχία Σάρι.

«Θα συνεχίσουμε να διεξάγομε στρατιωτικές επιχειρήσεις ωσότου σταματήσει η ισραηλινή επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, οι Χούθι ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν στην Ερυθρά Θάλασσα εμπορικό πλοίο, το Galaxy Leader, το οποίο ανήκει σε ισραηλινό επιχειρηματία, σε αντίποινα για την «επίθεση» στη Γάζα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ